Šventinis kremas su aviečių padažu

(4-5 porcijos)
350 g aviečių, dalį gražesnių uogų palikite papuošti,
120 g baltojo šokolado,
60 g karčiojo šokolado,
200 ml pieno,
300 ml 33 proc. riebumo grietinėlės,
6 kiaušinių trynių,
50 g cukraus,
20 g greitai brinkstančios želatinos,
6 šaukštų kambario temperatūros vandens.

Paruoškite šventiniam desertiniam stalui puikų, gardų kremą su aviečių padažu. Jūs užtruksite virtuvėjo viso 1 val. 40 min.+stingdymas. Sumaltas avietes pertrinkite per sietelį, kad neliktų sėklyčių. Dalį tyrės (100 g) atidėkite į šoną. Likusią dalį sumaišykite su 1 šaukštu cukraus, uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą.

Želatiną padalykite į 3 indelius, į kiekvieną įpilkite po 2 šaukštus virinto vandens ir 15 min. brinkinkite. Šokoladą smulkiai suskaldykite, padalykite į 2 indelius (90 g baltojo šokolado į vieną indelį, 30 g baltojo ir 60 g karčiojo-įkitą indelį). Pašildykite pieną, neužvirinkite.

Trynius suplakite su likusiu cukrumi, nuolat maišydami plona srovele supilkite pieną. Virinkite ant mažos ugnies nuolatos maišydami, kol mišinys sutirštės. Abiejų rūšių šokoladą atskirai ištirpinkite karšto vandens vonelėse. Trynių kremą padalykite į 3 dalis: vieną dalį sumaišykite su pirmojo šokolado indelio turiniu.

Antrą dalį sumaišykite su antrojo šokolado indelioturiniu, trečią-su atidėta aviečių tyre. Stačiakampę kepimo formą išklokite maistine plėvele, supilkite paruoštą šokolado kremą, pašaldykite 30 min. Aviečių ir trynių mišinį sumaišykite su ištirpinta želatina, įmaišykite 100 g standžiai suplaktos grietinėlės.

Sudėkite į formą aviečių ir grietinėlės sluoksnį, pašaldykite 30 min., taip pat paruoškite trečiąjį baltojo šokolado sluoksnį. Stingdykite desertą ne trumpiau kaip 4 val. Galima trumpam padėti į šaldymo kamerą, bet po to reikia perkelti į šaldytuvą, kad nesusidarytų kristalėlių.

Sustingusį kremą išverskite ant serviravimo lėkštės, jei paviršius nelygus, galite karštame vandenyje palaikytu plačiaašmeniu peiliu palyginti. Papuoškite likusiu aviečių padažu, avietėmis. Padažą galite patiekti atskirai.

Migdolinė Velykų boba

(6 porcijos)
200 g džiovintų abrikosų,
250 g sviesto,
175 g cukraus,
žiupsnelio druskos,
1 citrinos nutarkuotos žievelės,
4 kiaušinių,
1,5 šaukštelio kepimo miltelių,
400 g miltų,
50 g migdolų,
50 g graikinių riešutų,
4 šaukštų romo arba brendžio.

Sirupui:
1 apelsino,
1 citrinos,
3 šaukštų cukraus.

Glajui:
250 g cukraus miltelių,
25 g kokosų aliejaus,
4-5 šaukštų citrinų sulčių,
smulkintų migdolų.

Kambario temperatūros sviestą gerai išsukite su cukrumi, druska, citrinos žievele ir kiaušiniais. Įmaišykite romo ar brendžio, susmulkintus abrikosus ir sumaltus riešutus. Elektriniu plakikliu įmaišykite persijotus su kepimo milteliais miltus. Tešla turi būti labai tiršta, todėl naudokite specialų antgalį tešlai maišyti.

Paruoštą tešlą sukrėskite į kepimo formą ir pašaukite į 180 laipsnių karštumo orkaitę. Kepkite 50-60 min. Paruoškite sirupą: 1 apelsino sultis sumaišykite su 3 šaukštais cukraus ir kelias minutes pavirkite. Šiuo sirupu apšlakstykite bobą. Paruoškite glajų.

Sumaišykite įkaitintą kokosų aliejų, cukraus miltelius ir citrinų sultis. Bobą apliekite glajumi ir iškart apibarstykite smulkintais migdolais.

Migdolinė Velykų boba

(6 porcijos)
200 g džiovintų abrikosų,
250 g sviesto,
175 g cukraus,
žiupsnelio druskos,
1 citrinos nutarkuotos žievelės,
4 kiaušinių,
1,5 šaukštelio kepimo miltelių,
400 g miltų,
50 g migdolų,
50 g graikinių riešutų,
4 šaukštų romo arba brendžio.

Sirupui:
1 apelsino,
1 citrinos,
3 šaukštų cukraus.

Glajui:
250 g cukraus miltelių,
25 g kokosų aliejaus,
4-5 šaukštų citrinų sulčių,
smulkintų migdolų.

Kambario temperatūros sviestą gerai išsukite su cukrumi, druska, citrinos žievele ir kiaušiniais. Įmaišykite romo ar brendžio, susmulkintus abrikosus ir sumaltus riešutus. Elektriniu plakikliu įmaišykite persijotus su kepimo milteliais miltus. Tešla turi būti labai tiršta, todėl naudokite specialų antgalį tešlai maišyti.

Paruoštą tešlą sukrėskite į kepimo formą ir pašaukite į 180 laipsnių karštumo orkaitę. Kepkite 50-60 min. Paruoškite sirupą: 1 apelsino sultis sumaišykite su 3 šaukštais cukraus ir kelias minutes pavirkite. Šiuo sirupu apšlakstykite bobą.

Paruoškite glajų. Sumaišykite įkaitintą kokosų aliejš, cukraus miltelius ir citrinų sultis. Bobą apliekite glajumi ir iškart apibarstykite smulkintais migdolais.

“Velingtono” kepsnys

1,5 kg jautienos filė,
50 g sviesto,
100 g pievagrybių,
2 česnako skiltelės,
150 g kepenų pašteto,
400 g sluoksniuotos bemielės tešlos,
truputis druskos,
pipirų,
1 kiaušinis.

Jautienos filė ištrinkite druska bei pipirais ir apkepkite iš visų pusių su puse sviesto. Mėsą įdėkite į kepimo indą ir 20 min. kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje. Išimkite ir leiskite atvėsti. Grybus ir česnaką susmulkinkite ir apkepkite su likusiu sviestu. Tada sumaišykite su paštetu ir pagal skonį pasūdykite.

Tešlą truputį pakočiokite ir gabalėlį pasilikite kepsniui papuošti. Ant tešlos vidurio tepkite grybų ir pašteto mišinį, ant jo dėkite mėsą. Suvyniokite mėsą ir užlenkite tešlos galus. Kraštus gerai užspauskite. Kepsnį dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą “siūlė” žemyn, patepkite kiaušinio plakiniu ir papuoškite iš pasiliktos tešlos išpjautomis velykinėmis figūrėlėmis.

Kepsnio viršų keliose vietose pabadykite mediniu iešmeliu ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 1,5 val. Jei viršus ims per daug skrusti, uždenkite folija. Iškepus reikia palaikyti 15 min. ir tik tada pjaustyti. Galima patiekti su grietinės ir krienų padažu.

Bobelės “Pavasaris”

(12 porcijų)
2 kg miltų,
50 g mielių,
10 kiaušinių,
500 g cukraus,
500 g grietinės,
100 g sviesto,
0,5 stiklinės aliejaus,
2 pakelių vanilinio cukraus,
100 g išbrinkintų ir nusausintų aguonų,
1 citrinos (nušveistos su soda, nuplautos, nusausintos),
100 g išbrinkintų ir nusausintų razinų.

Papuošimui:
1 kiaušinio baltymo,
1 stiklinės miltinio cukraus,
150 g marcipaninės masės,
valgomųjų dažų (geltonų, žalių, raudonų).

Naudokite kambario temperatūros produktus. Vienoje stiklinėje vasarošilčio pieno išmaišykite 1 šaukštą cukraus ir mieles. Palaikykite šiltoje vietoje, kad užputotų. Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinius, cukrų, grietinę, vos pašildytą pieną, ištirpintą ataušintą sviestą, vanilinį cukrų, smulkiai sutarkuotą citriną, aguonas, razinas, aliejų, supilkite išputojusį mielių mišinį, gerai išmaišykite ir pradėkite porcijomis berti persijotus miltus.

Suminkykite tešlą-ji turi būti minkšta, elastinga, nelipti prie rankų. Minkydami tešlą, rankas retsykiais suvilgykite aliejumi. Užminkytą tešlą uždenkite skiaute švarios drobės ir palaikykite 1 val. šiltai, kad pakiltų. Tešlą vėl išminkykite ir palikite šiltoje vietoje darsyk pakilti. Tešlą paskirstykite į keksų formeles ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių.

Kepimo laikas priklauso nuo bobelių dydžio. Kol bobelės kepa, nevarstykite orkaitės durelių, nes kepiniai sukris. Glaistas: labai gerai suplakite baltymą su miltiniu cukrumi. Kai bobelės iškeps, aptepkite baltymo glaistu, papuoškite iš dažytos marcipaninės masės suformuotais paukšteliais, žiedeliais.

Sausainiai “Kiaušinių puselės”

(5 porcijos)
220 g minkšto sviesto,
75 g miltinio cukraus,
pagal skonį tarkuotos citrinos žievelės geltonio,
vanilinio cukraus,
1 šaukšto pieno,
150 g miltų,
75 g krakmolo.

Papuošimui:
citrinų aptepo,
citrinų glaisto.

Sausainiai “Kiaušinių puselės” tinka Velykų stalui kaip skanus ir lengvai paruošiamas desertas vaikų vaišėms. Sviestą, miltinį cukrų, vaniliną, tarkuotas žieveles suplakite iki kremo konsistencijos. Įmaišykite miltus, pieną, krakmolą. Iškočiokite tešlos lakštą, 0,5 cm storio ir dėkite į šaldytuvą stingti.

Formele išspauskite tešlos kiaušinių formos lakštelius, pusei jų per vidurį išspauskite apvalias kiaurymes. Tešlos nuopjovas perminkykite, iškočiokite ir vėl išspauskite formele kiaušinių formos tešlos lakštelius.

Sausainius kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 210 laipsnių temperatūros maždaug 15 min. Ataušintus kiaušinių formos sausainius su ertmėmis viduryje aptepkite citrininiu glaistu, o be ertmių-citrininiu aptepu. Sausainius su kiauryme padėkite ant sausainių be kiaurymės, o į centrinę daubelę įdėkite papildomai citrinų aptepo.

Sausainius palaikykite ant konditerinių grotelių, kad apdžiūtų, ir patiekite. Citrinų aptepas: vienos citrinos sultis, 20 g sviesto, 1 kiaušinį, 2 šaukštelius krakmolo, 100 cukraus, 1 citrinos tarkuotą žievelės geltonį sumaišykite ir virkite ant mažos ugnies, nuolatos maišydami, kol sutirštės. O glazūrą galima pasigaminti iš citrinos sulčių ir miltinio cukraus.