Kiaulienos kepsniai su obuoliais

4 kiaulienos gabalėliai,
3 saldžiarūgščiai obuoliai,
2 šaukštai aliejaus,
2 šaukštai miltų,
2 šaukštai razinų,
šaukštelis Dižono garstyčių,
1/2 šaukštelio kario,
1/2 šaukštelio druskos.

Mėsą nuplaukite, apdžiovinkite ir šiek tiek pamuškite. Pasūdykite, pagardinkite kariu, apvoliokite miltuose ir apkepinkite aliejuje. Tuomet kepsnius perdėkite į kepimo formą. Obuolius, pašalinę sėklalizdžius, supjaustykite stambiomis skiltelėmis ir šiek tiek pakepkite toje pačioje keptuvėje, kur kepė mėsa.

Sudėkite razinas bei garstyčias ir troškinkite apie 2 min. Įpilkite šiek tiek vandens, palaukite, kol užvirs, ir sudėkite obuolius bei razinas ant mėsos. Pašaukite į iki 120 laipsnių įkaitintą orkaitę ir, uždengę kepimo formą folija, kepkite 15 min.

Džiovintų žirnių sriuba

(8 porcijos)
2 l paukštienos sultinio,
500-600 g džiovintų žirnių,
2 svogūnai,
saliero stiebas,
4-5 bulvės,
morka,
po šaukštelį džiovintų raudonėlių ir
čiobrelių,
150 g vytinto jaučio kumpio,
pagal skonį druskos ir
maltų juodųjų pipirų,
šaukštelis Dižono garstyčių.

Nuplautus žirnius suberkite į dubenį, užpilkite sultiniu ir porą valandų mirkykite. Kumpį supjaustykite juostomis, paskrudinkite jas sausoje keptuvėje. Palikite atvėsti. Morką nuskuskite, nuplaukite, sutarkuokite šiaudeliais. Saliero stiebą supjaustykite griežinėliais, nuskustas bulves-kubeliais. Nuluptus svogūnus susmulkinkite.

Puode įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus, morkas, salierus ir 5 minutes pakepinkite. Suberkite džiovintus prieskonius, išmaišykite, kepinkite dar penkias minutes. Supilkite sultinį su žirniais. Kai užvirs, ugnį sumažinkite iki vidutinės kaitros ir virkite, kol žirniai suminkštės.

Suberkite smulkintas bulves, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, druskos. Virkite apie 10 minučių. Nukėlus nuo ugnies, įmaišykite šaukštelį garstyčių. Į kiekvieną sriubos dubenėlį įdėkite po kelias skrudinto kumpio riekeles, užberkite šviežių smulkintų krapų.

Pikantiški sprandinės kepsneliai

800 g sprandinės.

Marinatui:
po 2 šaukštus pomidorų pastos,
kečupo,
garstyčių ir
aliejaus,
šaukštas skysto medaus,
po 2 šaukštelius cinamono,
bazilikų ue
aitriųjų paprikų,
druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Artėja vasara, dažniau iškylausite gamtoje, tad siūlome paragauti ant grotelių keptų pikantiškų sprandinės kepsnelių. Mėsą supjaustykite griežinėliais ir lengvai išmuškite. Tuomet sumaišykite marinatui skirtus produktus (tik pipirų nedėkite). Gauta masė turi būti majonezo konsistencijos.

Marinatu (2-3 šaukštus atidėkite) aptepkite mėsą, sudėkite į puodą, uždenkite dangčiu ir pastatykite nakčiai į šaldytuvą. Kitą dieną iškepkite. Patiekite su daržovių salotomis. Kepant ant grotelių mėsą dar aptepkite marinatu, kurį atidėjote, ir apibarstykite šviežiai maltais pipirais. Ant grotelių kepkite maždaug 20-30 minučių vis apversdami.

Kepant orkaitėje, mėsą sudėkite į skardą ir apliekite trupučiu aliejaus. Į karščiui atsparų indą įpilkite vandens ir pastatykite šalimais. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje maždaug 30 minučių.

Orkaitėje kepti kiaušiniai

(2 porcijos)
10 vyšninių pomidorų,
2 skiltelės česnako,
8 griežinėliai vytinto kumpio,
gabalėlis brandinto sūrio,
4 kiaušiniai,
sviesto,
druskos ir
pipirų.

Šiam patiekalui paruošti reikės keturių nedidelių kepimo indų, skirtų keksiukams arba apkepėlėms kepti. Patepkite indelius sviestu ir juos išklokite plonai pjaustytu vytintu kumpiu. Kumpio gabalėliai turi dengti indo kraštus ir dugną.

Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto, išspauskite ir trumpai pakepkite česnako skilteles, tik nesuskrudinkite, nes apkars. Maišant apkepkite puselėmis pjaustytus vyšninius pomidorus, pagal skonį juos pasūdykite.

Į indelius su kumpiu įdėkite po šaukštą keptų pomidorų, užberkite smulkiai tarkuoto sūrio, įmuškite po vieną kiaušinį, paskaninkite druska ir pipirais. Pašaukite indelius į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 min., kol kiaušinio baltymas sukietės. Tiekite karštus.

Tapas su dešra

(3 porcijos)
6 žalios nedidelės (neaitrios) ispaniškos paprikos,
6 nedidelės čoriso dešrelės,
6 riekelės baltos duonos,
6 šaukštai alyvuogių aliejaus,
4 skiltelės česnako,
2 šaukšteliai medaus,
2 šaukštai balzaminio vyšnių padažo,
šlakelis citrinų sulčių,
pagal skonį druskos ir
šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Tapas su dešra puikiai tinka užkandžiui jūsų rengiamam vakarėliui. Česnako skilteles nulupkite, sukapokite, pakepinkite šaukšte karšto aliejaus, tada sukrėskite medų, balzaminį padažą, įspauskite truputį citrinų sulčių, sudėkite dešreles ir maišant mediniu šaukštu, kad neprisviltų, kepkite jas apie 10 min., kol apsivels karameline mase.

Baltos duonos riekeles paskrudinkite sausoje keptuvėje arba orkaitėje, kad būtų traškios. Paprikas nuplaukite, sumeskite į gilią keptuvę su gerai įkaitintu aliejumi, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir kepkite, kol pipirai patamsės.

Išgriebtus gabalėlius nusausinkite ant popierinio rankšluoščio. Ant kiekvienos duonos riekelės dėkite po papriką ir po dešrelę.

“Velingtono” kepsnys

1,5 kg jautienos filė,
50 g sviesto,
100 g pievagrybių,
2 česnako skiltelės,
150 g kepenų pašteto,
400 g sluoksniuotos bemielės tešlos,
truputis druskos,
pipirų,
1 kiaušinis.

Jautienos filė ištrinkite druska bei pipirais ir apkepkite iš visų pusių su puse sviesto. Mėsą įdėkite į kepimo indą ir 20 min. kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje. Išimkite ir leiskite atvėsti. Grybus ir česnaką susmulkinkite ir apkepkite su likusiu sviestu. Tada sumaišykite su paštetu ir pagal skonį pasūdykite.

Tešlą truputį pakočiokite ir gabalėlį pasilikite kepsniui papuošti. Ant tešlos vidurio tepkite grybų ir pašteto mišinį, ant jo dėkite mėsą. Suvyniokite mėsą ir užlenkite tešlos galus. Kraštus gerai užspauskite. Kepsnį dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą “siūlė” žemyn, patepkite kiaušinio plakiniu ir papuoškite iš pasiliktos tešlos išpjautomis velykinėmis figūrėlėmis.

Kepsnio viršų keliose vietose pabadykite mediniu iešmeliu ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 1,5 val. Jei viršus ims per daug skrusti, uždenkite folija. Iškepus reikia palaikyti 15 min. ir tik tada pjaustyti. Galima patiekti su grietinės ir krienų padažu.