Kriaušių ir abrikosų pagardas prie sūrio

1,5 kg kriaušių,
250 g džiovintų abrikosų,
500 g saldžių baltųjų svogūnų,
apie 200 ml baltojo vyno arba balzaminio acto,
4 skiltelės česnako,
100 ml citrinų sulčių,
2 šaukšteliai druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
1 šaukštelis šviežiai tarkuoto imbiero,
500 g cukraus.

Švarias neluptas kriaušes supjaustykite kubeliais. Abrikosus susmulkinkite nedideliais gabalėliais, luptus svogūnus-nedideliais kubeliais, sukapokite česnakų skilteles. Viską sudėkite į puodą storu dugnu ir pakaitinkite iki užvirimo. Vis pamaišydami virkite pagardą ant mažos ugnies apie 40 minučių arba tol, kol masė sukris.

Virimo pabaigoje palaipsniui suberkite cukrų, druską, įmaišykite tarkuoto imbiero, pagardinkite pipirais, įpilkite acto ir citrinų sulčių. Paragaukite, jei reikia, pagal skonį įberkite dar cukraus, druskos ar rūgšties. Pavirkite dar 5 minutes ir nukaiskite. Pagardą sukrėskite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite. Patiekite su mėgstamais brandintais sūriais.

Obuolinės spurgos

250 g kvietinių miltų,
3 obuoliai,
1 kiaušinis,
truputis pieno,
vandens,
aliejaus gruzdinti,
cukraus miltelių,
druskos.

Persijotus miltus suberkite į dubenį, įmuškite kiaušinį, įberkite žiupsnelį druskos,
įpilkite truputį vandens ir pieno (lygiomis dalimis), kad gautumėte skystą tešlą. Obuolius nulupkite ir išpjaukite šerdį su sėklomis, supjaustykite plonomis skiltelėmis, tada-smulkiais gabalėliais. Suberkite į dubenį su tešla, išmaišykite.

Palikite tešlą apie 1 val. “pailsėti”. Su šaukštu tešlą nedidelėmis porcijomis dėkite į verdantį aliejų ir kepkite spurgas, kol apskrus iš visų pusių. Iškeptas spurgas dėkite ant popierinių servetėlių ir pabarstykite cukraus milteliais. Ant stalo patiekite karštas.

Obuolių vyniotinis

(6 porcijos)
Tešlai:
300 g miltų,
130 ml vandens,
70 g sviesto,
kiaušinis,
pusė šaukštelio citrinų sulčių,
žiupsnelis druskos.

Įdarui:
7 obuoliai,
pusė stiklinės razinų,
po pusę stiklinės kapotų graikinių riešutų ir
džiūvėsėlių,
mangas,
pusė stiklinės cukraus,
2 šaukštai sviesto,
po šaukštelį cinamono ir
nutarkuotų citrinos žievelių,
50 ml vermuto,
kiaušinis (pyragui aptepti).

Į dubenį suberkite miltus, įmuškite kiaušinį, supilkite vandenį, tirpintą sviestą, citrinų sultis, viską gerai išminkykite ir suformuokite tešlos rutulį. Jį dėkite į dubenį, uždenkite virtuviniu rankšluoščiu ir palikite valandai. Įdarui obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.

Mangą nulupkite ir supjaustykite gabalėliais. Razinas pamirkykite vermute, tada gerai nuspauskite. Iš tešlos iškočiokite ploną stačiakampį lakštą. Ant jo berkite pbuolių ir mangų skilteles, kapotus riešutus, džiūvėsėlius, cinamoną, citrinų žieveles, tolygiai paskirstykite cukrų.

Įdaro masę apšlakstykite tirpintu sviestu ir susukite tešlą kaip vyniotinį. Jį apkepkite plaktu kiaušinio tryniu ir dėkite į riebalais pateptą skardą. Kepkite 210 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių.

Pyragas su obuoliais

Tešlai:
400 g miltų,
200 g miltelinio cukraus,
150 g sviesto,
1,5 šaukšto riebios grietinėlės,
2 šaukšteliai kepimo miltelių,
2 kiaušiniai,
riebalų formai patepti.

Įdarui:
4 rūgštūs obuoliai,
po trečdalį stiklinės,
razinų ir
migdolų,
2 šaukšteliai cinamono,
2 šaukštai rudojo cukraus,
6 riekelės saldaus pyrago arba
baltos duonos,
pusės citrinos sulčių,
50 ml apelsinų sulčių.

Užpilui:
200 g riebios grietinėlės,
3 kiaušiniai,
75 g cukraus,
pakelis vanilinio pudingo,
šlakelis brendžio.

Pirmiausia paruoškite tešlą: miltus supilkite ant medinės lentelės, viduryje padarykite duobutę, į ją sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą, įmuškite kiaušinius, sukrėskite grietinę, suberkite miltelinį cukrų, kepimo miltelius, užminkykite tešlą, dėkite ją į dubenį, uždenkite virtuviniu rankšluoščiu ir valandą laikykite šaldytuve.

Atšalusį tešlos rutulį padėkite ant miltais pabarstytos medinės lentos ir, užbėrus saujelę miltų, gerai iškočiokite. Tešlos lakštą klokite į riebalais išteptą apvalią kepimo formą, kraštelius apipjaukite. o pagrindą keliose vietose subadykite šakute.

Obuolius nuplaukite, nulupkite, sutarkuokite ir apšlakstykite citrinos sultimis, kad nepatamsėtų. Tada obuolius sumaišykite su apelsinų sultyse mirkytomis razinomis. Paruoštą obuolių ir razinų masę paskirstykite ant tešlos pagrindo, berkite po truputį cinamono ir cukraus.

Pyragą supjaustykite (galite sulaužyti) vidutinio dydžio riekelėmis ir išdėliokite ant tešlos pagrindo ir obuolių taip, kad visiškai uždengtų įdarą. Ant pyrago riekučių suberkite sausoje keptuvėje skrudintus kapotus riešutus.

Užpilui skirtus produktus išplakite, gautą plakinį supilkite ant jau paruošto pyrago, užberkite cukraus ir cinamono. Pyragą pašaukite į gerai įkaitintą orkaitę maždaug 35-40 min.

Saldus omletas su obuoliais

(2 porcijos)
2 kiaušiniai,
100 ml pieno,
100 g miltų,
miltelinio cukraus,
4 obuoliai,
citrina.

Saldus omletas su obuoliais pradžiugins jūsų vaikučius. Paruoškite mažiesiems skanius pusryčius. Citriną nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu, nutarkuokite žievelę. Obuolius nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite nedideliais kubeliais. Apibarstykite tarkuotomis citrinų žievelėmis, išmaišykite.

Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Į dubenį supilkite pieną, sudėkite kiaušinių trynius, suberkite miltelinį cukrų, viską gerai suplakite. Įmaišykite obuolius, išplaktus kiaušinių baltymus. Gautą masę sukrėskite į sviestu pateptą kepimo formą.

Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Ištraukus viršų apšlakstykite lydytu sviestu ir vėl dėkite į orkaitę. Kepkite, kol paviršius gražiai apskrus. Tiekite apibarstytą milteliniu cukrumi.

Sausainėliai su pelėsinio sūrio pagardu

(4 porcijos)
250 g miltų,
2 šaukštai maltų lazdynų riešutų,
šaukštelis kepimo miltelių,
šaukštas cukraus,
keli šaukštai grietinėlės,
žiupsnis druskos,
100 g sviesto,
50 g mėlynųjų pelėsių sūrio,
50 g maskarponės,
keli šaukštai tepamojo grietinėlės sūrelio,
konservuotų kriaušių riekelių.

Sausainėliai su pelėsinio sūrio pagardu puikus skanėstas tam, kas mėgsta smaguriauti pelėsiniu sūriu. Išsikepkite sausainėlius, jiems pagaminti sugaišite tik 1 val., neskaičiuojant tešlos šaldymo laiko. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, maltus riešutus, cukrų ir druską.

Sudėkite kambario temperatūros sviesto gabalėlius, pusę nurodyto kiekio susmulkinto sūrio. Elektriniu plakikliu pulsuojančiu režimu sukite, kol liks tik trupiniai. Įpilkite grietinėlės, suminkykite tešlą, valandą laikykite šaldytuve.

Atvėsintą tešlą padėkite tarp dviejų kepimo popieriaus atraižų ir kočiokite, kol gausite maždaug pusės centimetro storio lakštą. Specialia formele išspauskite skritulėlius, išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje. Kepkite 180 laipsnių karščio orkaitėje 15-25 minutes (kol gražiai apskrus).

Likusį sūrį gerai išsukite su tepamuoju sūreliu. Po šaukštelį pikantiško kremo užkrėskite ant atvėsusių sausainėlių, ant viršaus uždėkite po kelis smulkintų konservuotų kriaušių gabalėlius.