Obuolių blyneliai su razinomis

Stiklinė kefyro,
2 kiaušiniai,
2 šaukštai cukraus,
2 obuoliai,
1.5 stiklinės kvietinių miltų,
0.5 šaukštelio sodos,
100 g razinų,
žiupsnelis druskos,
aliejaus.

Kefyrą, kiaušinius, cukrų, druską, gesintą sodą ir miltus sumaišykite. Tešlą išplakite. Tada sudėkite stambiai tarkuotus obuolius, suberkite razinas ir išmaišykite. Tešlą dėkite į įkaitintą keptuvę su aliejumi ir kepkite blynelius, kol susiformuos graži auksinės spalvos plutelė.

Kepti obuoliai su varškės įdaru

4 obuolių,
400 g varškės,
20 g cukraus,
šaukšto razinų ir
džiovintų vyšnių.

Padažui:
150 g grietinėlės,
1 vanilės lazdelės,
10 g cukraus pudros.

Nupjaustykite obuolių kepurėles, išskobkite sėklalizdžius ir 4-5 min. pašaukite į orkaitę. Varškę pertrinkite ir, pridėję džiovintų vaisių, įdarykite paruoštus obuolius. Juos dar kartą 5-8 min. pakepkite orkaitėje.

Dar paruoškite ir skanų padažą: keptuvėje pakaitinkite grietinėlę su vanile (perpjovę vanilės lazdelę, sėklas sumeskite į padažą). Įberkite cukraus pudros ir kaitinkite, kol padažas sutirštės.

Parmezano ir salierų salotos

8 salierų stiebai,
3 šaukštai alyvuogių aliejaus,
2 šaukštai citrinų sulčių,
4 šaukštai parmezano kubelių,
1 1/2 stiklinės baltųjų pupelių,
3 šaukštai auksinių razinų,
40 g skrudintų migdolų,
druskos,
šviežių žolelių ar salierų.

Supjaustykite salierus vienodais griežinėliais. Užpilui sumaišykite aliejų, citrinų sultis ir tarkuotą sūrį. Apliekite juo pašildytas virtas pupeles. Viską suberkite į vieną dubenį ir sumaišykite su razinomis bei migdolais. Pagal skonį pagatdinkite druska ir prieskoninėmis žolelėmis.

Obuolių vyniotinis

(6 porcijos)
Tešlai:
300 g miltų,
130 ml vandens,
70 g sviesto,
kiaušinis,
pusė šaukštelio citrinų sulčių,
žiupsnelis druskos.

Įdarui:
7 obuoliai,
pusė stiklinės razinų,
po pusę stiklinės kapotų graikinių riešutų ir
džiūvėsėlių,
mangas,
pusė stiklinės cukraus,
2 šaukštai sviesto,
po šaukštelį cinamono ir
nutarkuotų citrinos žievelių,
50 ml vermuto,
kiaušinis (pyragui aptepti).

Į dubenį suberkite miltus, įmuškite kiaušinį, supilkite vandenį, tirpintą sviestą, citrinų sultis, viską gerai išminkykite ir suformuokite tešlos rutulį. Jį dėkite į dubenį, uždenkite virtuviniu rankšluoščiu ir palikite valandai. Įdarui obuolius nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.

Mangą nulupkite ir supjaustykite gabalėliais. Razinas pamirkykite vermute, tada gerai nuspauskite. Iš tešlos iškočiokite ploną stačiakampį lakštą. Ant jo berkite pbuolių ir mangų skilteles, kapotus riešutus, džiūvėsėlius, cinamoną, citrinų žieveles, tolygiai paskirstykite cukrų.

Įdaro masę apšlakstykite tirpintu sviestu ir susukite tešlą kaip vyniotinį. Jį apkepkite plaktu kiaušinio tryniu ir dėkite į riebalais pateptą skardą. Kepkite 210 laipsnių orkaitėje apie 40 minučių.

Obuolių pyragas su brendžio padažu

(10 porcijų)
Pyragui:
1 stiklinės miltų,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
1/2 stiklinės razinų,
1/4 stiklinės brendžio,
1/2 stiklinės džiovintų obuolių,
1/2 stiklinės cukraus,
žiupsnelio druskos,
1 šaukštelio cinamono,
1/4 šaukštelio šviežiai tarkuoto muskato riešuto,
1 kiaušinio,
žiupsnelio maltų gvazdikėlių,
1/4 stiklinės rudojo cukraus,
115 g tirpinto sviesto,
1/3 stiklinės kepintų lazdynų riešutų,
2 obuolių,
šiek tiek pieno.

Padažui:
75 g sviesto,
1/2 stiklinės rudojo cukraus,
1/2 stiklinės cukraus,
2/3 stiklinės riebios grietinėlės,
2,5 šaukšto brendžio.

Obuolių pyragas su brendžio padažu tikrai labai skanus desertas-pirštelius apsilaižysite. Razinas ir gabalėliais kapotus džiovintus obuolius pamirkykite brendyje apie 30 min. Vieną obuolį nulupkite, kito nelupkite ir abu supjaustykite maždaug 1,5 cm kubeliais. Didesniame dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius.

Kitame dubenyje sumaišykite abiejų rūšių cukrų. Įmuškite kiaušinį ir plakite, kol masė taps tiršta ir šviesi (apie 5 min.). Supilkite atvėsintą sviestą ir išmaišykite. Pamažu įmaišykite miltų mišinį. Suberkite prieskonius, riešutus, obuolius ir džiovintus vaisius su visu brendžiu.

Atsargiai išmaišykite. Jei masė labai tiršta, šiek tiek praskieskite ją pienu. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, o kraštus patepkite sviestu. Tešlą sukrėskite į paruoštą kepimo formą. Kepkite apie valandą.

Paruoškite padažą: mažame puode ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą, abiejų rūšių cukrų ir grietinėlę. Maišykite, kol cukrus ištirps, tada padidinkite kaitrą iki vidutinės ir palengva užvirinkite padažą. Nuolat maišydami virkite 5 min., kol jis šiek tiek sutirštės. Nukaiskite, įmaišykite brendį. Paruoštu padažu apliekite pyragą.

Bobelės “Pavasaris”

(12 porcijų)
2 kg miltų,
50 g mielių,
10 kiaušinių,
500 g cukraus,
500 g grietinės,
100 g sviesto,
0,5 stiklinės aliejaus,
2 pakelių vanilinio cukraus,
100 g išbrinkintų ir nusausintų aguonų,
1 citrinos (nušveistos su soda, nuplautos, nusausintos),
100 g išbrinkintų ir nusausintų razinų.

Papuošimui:
1 kiaušinio baltymo,
1 stiklinės miltinio cukraus,
150 g marcipaninės masės,
valgomųjų dažų (geltonų, žalių, raudonų).

Naudokite kambario temperatūros produktus. Vienoje stiklinėje vasarošilčio pieno išmaišykite 1 šaukštą cukraus ir mieles. Palaikykite šiltoje vietoje, kad užputotų. Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinius, cukrų, grietinę, vos pašildytą pieną, ištirpintą ataušintą sviestą, vanilinį cukrų, smulkiai sutarkuotą citriną, aguonas, razinas, aliejų, supilkite išputojusį mielių mišinį, gerai išmaišykite ir pradėkite porcijomis berti persijotus miltus.

Suminkykite tešlą-ji turi būti minkšta, elastinga, nelipti prie rankų. Minkydami tešlą, rankas retsykiais suvilgykite aliejumi. Užminkytą tešlą uždenkite skiaute švarios drobės ir palaikykite 1 val. šiltai, kad pakiltų. Tešlą vėl išminkykite ir palikite šiltoje vietoje darsyk pakilti. Tešlą paskirstykite į keksų formeles ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių.

Kepimo laikas priklauso nuo bobelių dydžio. Kol bobelės kepa, nevarstykite orkaitės durelių, nes kepiniai sukris. Glaistas: labai gerai suplakite baltymą su miltiniu cukrumi. Kai bobelės iškeps, aptepkite baltymo glaistu, papuoškite iš dažytos marcipaninės masės suformuotais paukšteliais, žiedeliais.