Aguonų ir obuolių pyragas

(10-12 porcijų)
3 nemažų obuolių,
250 g aguonų,
5 kiaušinių,
125 g sviesto,
6 šaukštelių manų kruopų,
1 nutarkuotos apelsino žievelės,
0,5 šaukštelio kepimo miltelių,
100 g cukraus.

Pauošimui:
1 puodelio riebios grietinėlės,
1 puodelio skysto medaus,
1 puodelio cukraus,
riešutų ir
džiovintų vaisių.

Kepdami aguonų ir obuolių pyragą sugaišite virtuvėje 1,5 valandos. Iš vakaro aguonas užpilkite verdančiu vandeniu, gerai išmaišykite ir vandenį nupilkite. Tą patį pakartokite tris kartus. Dar kartą aguonas užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų, ir palikite per naktį. Kitą dieną į sietelį įklokite marlę, supilkite aguonas ir nuvarvinkite.

Aguonas 3-5 kartus permalkite arba sutrinkite. Gerai sumaltos aguonos turi būti lipnios, turi išsiskirti aguonų pienas. Gabalėliais supjaustytą kambario temperatūros sviestą gerai išsukite iki purumo. Atskirkite kambario temperatūros kiaušinių trynius nuo baltymų. Po vieną į sviesto masę įmaišykite trynius.

Obuolius sutarkuokite burokine tarka-reikia apie 300 g tarkuotų obuolių masės. Maišydami į sviesto ir trynių masę dėkite po šaukštą maltų aguonų ir tarkuotų obuolių. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą. Iš pradžių įmaišykite trečdalį baltymų masės, paskui pamažu likusią dalį.

Tuomet suberkite manų kruopas, kepimo miltelius ir nutarkuotą apelsino žievelę. Atsargiai išmaišykite. Gautą masę sukrėskite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Pašaukite į 180 laipsnių karštumo orkaitę ir kepkite 60-70 min. Iki kepimo pabaigos likus 20 min., į nedidelį puodą supilkite grietinėlę.

Suberkite cukrų, sudėkite medų ir vis maišydami ant nedidelės ugnies išvirkite karamelę. Iškepusį pyragą apliekite dar šilta karamele, nes ji vėsdama kietėja. Pyragą papuoškite riešutais ir džiovintais vaisiais. Pyragą dėkite į šaldytuvą ir laikykite per naktį.

Bobelės “Pavasaris”

(12 porcijų)
2 kg miltų,
50 g mielių,
10 kiaušinių,
500 g cukraus,
500 g grietinės,
100 g sviesto,
0,5 stiklinės aliejaus,
2 pakelių vanilinio cukraus,
100 g išbrinkintų ir nusausintų aguonų,
1 citrinos (nušveistos su soda, nuplautos, nusausintos),
100 g išbrinkintų ir nusausintų razinų.

Papuošimui:
1 kiaušinio baltymo,
1 stiklinės miltinio cukraus,
150 g marcipaninės masės,
valgomųjų dažų (geltonų, žalių, raudonų).

Naudokite kambario temperatūros produktus. Vienoje stiklinėje vasarošilčio pieno išmaišykite 1 šaukštą cukraus ir mieles. Palaikykite šiltoje vietoje, kad užputotų. Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinius, cukrų, grietinę, vos pašildytą pieną, ištirpintą ataušintą sviestą, vanilinį cukrų, smulkiai sutarkuotą citriną, aguonas, razinas, aliejų, supilkite išputojusį mielių mišinį, gerai išmaišykite ir pradėkite porcijomis berti persijotus miltus.

Suminkykite tešlą-ji turi būti minkšta, elastinga, nelipti prie rankų. Minkydami tešlą, rankas retsykiais suvilgykite aliejumi. Užminkytą tešlą uždenkite skiaute švarios drobės ir palaikykite 1 val. šiltai, kad pakiltų. Tešlą vėl išminkykite ir palikite šiltoje vietoje darsyk pakilti. Tešlą paskirstykite į keksų formeles ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių.

Kepimo laikas priklauso nuo bobelių dydžio. Kol bobelės kepa, nevarstykite orkaitės durelių, nes kepiniai sukris. Glaistas: labai gerai suplakite baltymą su miltiniu cukrumi. Kai bobelės iškeps, aptepkite baltymo glaistu, papuoškite iš dažytos marcipaninės masės suformuotais paukšteliais, žiedeliais.

Norvegiška Velykų pynė

(10 porcijų)
100 g pieno,
1 pakelio sausų mielių,
500-600 g miltų,
2 šaukštų cukraus,
žiupsnelio druskos,
100 g sviesto,
3 kiaušinių,
150 g džiovintų spanguolių,
50 g brendžio,
50 g aguonų,
80 g migdolų branduolių dribsnių,
50 g lukštentų saulėgrąžų.

Į vasarošiltį pieną suberkite mieles, cukrų, šaukštą miltų ir išmaišykite. Palaikykite šiltoje vietoje, kad pakiltų (15 min.). Spanguoles užpilkite brendžiu. Į virtuvinio kombaino indą supilkite miltus, pakilusią mielių masę ir įjunkite lėtą maišymą. Įmuškite po vieną du kiaušinius, palaipsniui sudėkite sviesto gabalėlius, druską ir maišykite 10 min.

Tešlą sudėkite į sviestu išteptą dubenį ir 1 val palikite kilti. Pakilusią tešlą suminkykite, dėkite ant kočiojimo paviršiaus, padalykite į 3 dalis. Iš jų iškočiokite 10 cm pločio tešlos virves. Ant vienos tešlos virvės išdėliokite išbrinkusias spanguoles, ant kitos-nuplautas ir nusausintas aguonas, sumaišytas su cukrumi, ant trečios-saulėgrąžų branduolius, cukrų ir susmulkintus migdolus.

Atskirkite trečio kiaušinio baltymą nuo trynio. Baltymą lengvai paplakite. Tešlos juostų šonus sutepkite baltymu, galus sujunkite, supinkite pynę, suformuokite žiedą. Jį padėkite ant sviestu išteptos skardos, aptepkite kiaušinio tryniu, išplaktu su šaukštu vandens. Pašaukite orkaitę, įkaitintą iki 190 laipsnių ir kepkite 10 min.

Karštį sumažinkite iki 160 laipsnių, kepinį apibarstykite migdolų branduolių dribsniais ir kepkite 25-30 min. Patikrinkite, ar pynė iškepusi, įsmeigdami medinį smaigelį (ištraukus smaigelį, jis turi būti sausas).