Naminiai avižinių dribsnių batonėliai

Stiklinė avižinių dribsnių,
stiklinė kokosų drožlių,
0,5 stiklinės kviečių gemalų,
0,5 stiklinės sezamų sėklų,
0,5 stiklinės saulėgrąžų,
0,5 stiklinės moliūgų sėklų,
stiklinė razinų,
125 g sviesto,
0,5 stiklinės medaus,
1/3 stiklinės rudojo cukraus.

16×28 cm dydžio kepimo formą patepkite riebalais ir įtieskite į ją kepimo popierių. Keptuvėje sumaišykite avižinius dribsnius, koksų drožles, kviečių gemalus, sezamų, saulėgrąžų ir moliugų sėklas. Pakepkite nuolat maišydami ant vidutiniškai kaitrios ugnies maždaug 8-10 minučių, kol įgis gražų auksinį atspalvį.

Suberkite į dubenį ir leiskite atvėsti, tuomet įmaišykite razinas. Nedideliame puode ant vidutiniškai kaitrios ugnies pakaitinkite sviestą, medų ir cukrų (kaitinikite nuolat maišydami maždaug 3-4 minutes, kol cukrus visiškai ištirps). Tuomet užvirkite, sumažinkite ugnį ir leiskite pavirti (maišyti nereikia) 7 minutes.

Norėdami patikrinti sirupo konsistenciją, truputį jo įlašinkite į ledinį vandenį. Jei susidarė minkštas rutuliukas, vadinasi, sirupas išvirė. Supilkite sirupą į sausą mišinį ir kruopščiai išmaišykite. Gautą masę sudėkite į paruoštą formą. Išlyginkite ir paspauskite šaukštu. Leiskite atvėsti, paskui supjaustykite gabalėliais. Tokius batonėlius galima laikyti net 7 dienas sandariame inde.

Šokoladiniai sausainiai su druska

150-250 g karčiojo šokolado (kuriame ne mažiau kaip 70 proc. kakavos),
225 g sviesto (kambario temperatūros),
225 g nerafinuoto rudojo cukraus,
200 g miltų,
1 šaukštelis jūros druskos,
2 kiaušiniai,
150 g maltų migdolų,
300 g smulkintų makadamijų,
druskos,
rudojo cukraus (pabarstyti).

Šokoladiniai sausainiai su druska – tai puikus desertas netikėtam svečiui ir jums patiems. Sviestą su cukrumi sutrinkite iki vienalytės masės. Nuolat maišant suberkite persijotus miltus, įberkite druskos, įmuškite kiaušinius, galiausiai sudėkite riešutus ir į smulkius gabalėlius sulaužytą šokoladą.

Gautą masę susukite į maistinę plėvelę ir nakčiai padėkite į šaldytuvą. Prieš kepant įdėkite į šaldymo kamerą 5-10 minučių. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Sušalusią tešlą ištraukite iš šaldymo kameros, labai greitai supjaustykite, suformuokite rutuliukus.

Juos lengvai suplokite, pabarstykite druska ir ruduoju cukrumi. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 15-18 minučių. Būtinai stebėkite, kad nesudegtų.

Sausainiai su šviežiu apelsinų džemu

(4 porcijos)
Tešlai:
200 g sviesto,
2 stiklinės miltų,
1/3 stiklinės vandens,
žiupsnelis druskos,
2 šaukštai citrinų sulčių.

Apelsinų džemui:
apie 0,5 kg apelsinų,
citrina,
apie 200 g uogienių cukraus,
5 šaukštai įprasto cukraus.

Iš anksto išvirkite džemą: apelsinus kruopščiai nuplaukite karštu ir nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite. Daržovių skustuku plonai nuo vaisių nulupkite odeles (be baltosios dalies), susmulkinkite. Nuo apelsinų minkštimo pašalinkite didžiąją baltosios odelės dalį, vaisius supjaustykite griežiniais ir sudėkite į puodą.

Suberkite abiejų rūšių cukrų, supilkite citrinų sultis, sudėkite tarkuotas apelsinų žieveles ir palikite bent pusę paros. Statykite puodą ant ugnies, masę išmaišykite. Kai užvirs, maišant kaitinkite, kol sutirštės. Nukėlus nuo ugnies, palikite bent tris valandas.

Ant švaraus sauso stalviršio persijokite miltus. Ant viršaus sudėkite kambario temperatūros sviesto gabalėlius, suberkite druską. Viską kapokite peilio nugarėle, kol gausite trupinius. Masės viduryje padarykite duobutę, į ją supilkite vandenį su citrinų sultimis ir suminkykite tešlą (jeigu masė per skysta, įberkite miltų).

Suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir valandą laikykite šaldytuve. Atvėsusią tešlą plonai iškočiokite (patogiausia-įdėjus tarp dviejų švaraus polietileninio maišelio atraižų), supjaustykite maždaug 6 cm pločio ir 15 cm ilgio juostomis. Aptepkite jas apelsinų džemu, susukite ritinėlius.

Išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje, viršų aptepkite kiaušinio tryniu, pabarstykite ruduoju cukrumi. Kepkite 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 20 minučių.

Sausainėliai su pelėsinio sūrio pagardu

(4 porcijos)
250 g miltų,
2 šaukštai maltų lazdynų riešutų,
šaukštelis kepimo miltelių,
šaukštas cukraus,
keli šaukštai grietinėlės,
žiupsnis druskos,
100 g sviesto,
50 g mėlynųjų pelėsių sūrio,
50 g maskarponės,
keli šaukštai tepamojo grietinėlės sūrelio,
konservuotų kriaušių riekelių.

Sausainėliai su pelėsinio sūrio pagardu puikus skanėstas tam, kas mėgsta smaguriauti pelėsiniu sūriu. Išsikepkite sausainėlius, jiems pagaminti sugaišite tik 1 val., neskaičiuojant tešlos šaldymo laiko. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, maltus riešutus, cukrų ir druską.

Sudėkite kambario temperatūros sviesto gabalėlius, pusę nurodyto kiekio susmulkinto sūrio. Elektriniu plakikliu pulsuojančiu režimu sukite, kol liks tik trupiniai. Įpilkite grietinėlės, suminkykite tešlą, valandą laikykite šaldytuve.

Atvėsintą tešlą padėkite tarp dviejų kepimo popieriaus atraižų ir kočiokite, kol gausite maždaug pusės centimetro storio lakštą. Specialia formele išspauskite skritulėlius, išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje. Kepkite 180 laipsnių karščio orkaitėje 15-25 minutes (kol gražiai apskrus).

Likusį sūrį gerai išsukite su tepamuoju sūreliu. Po šaukštelį pikantiško kremo užkrėskite ant atvėsusių sausainėlių, ant viršaus uždėkite po kelis smulkintų konservuotų kriaušių gabalėlius.

Traškūs riešutiniai sausainiai

(4 porcijos)
250 g lazdynų riešutų,
180 g miltelinio cukraus,
2 didelių kiaušinių baltymai,
šaukštas konjako.

Pasmaližiaukite traškių riešutinių sausainėlių. Sugaišite vos 1 val. 30 min.ir džiausitės skaniu gardėsiu. Lazdynų riešutus paskleiskite kepimo skardoje ir apie 10 minučių skrudinkite 200 laipsnių karščio orkaitėje. Kai atvės, pirštais nutrinkite luobeles. Apie 200 g branduolių sumalkite kavamale. likusius susmulkinkite.

Kiaušinių baltymus plakite elektriniu plakikliu, kol masė taps standi. Toliau plakant įmaišykite miltelinį cukrų, konjaką. Į plaktus baltymus mediniu šaukštu atsargiai įmaišykite maltus ir smulkintus riešutus.

Kepimo popieriumi ištiestoje ir plonai aliejumi pateptoje skardoje šaukštu iš gautos masės suformuokite apvalius sausainėlius. Kepkite 160 laipsnių karščio orkaitėje apie valandą. Ištraukus palikite atvėsti, tik tada išimkite iš skardos.

Kakaviniai sausainiai “Lizdeliai”

(6-8 porcijos)
110 g sviesto,
2 puodelių (po 200 ml) cukraus,
120 ml pieno,
1/4 stiklinės kakavos miltelių,
100 g žemės riešutų sviesto,
1 šaukštelio vanilinio cukraus,
3 puodelių (po 200 ml)greitai pagaminamų avižinių dribsnių,
200 g margaspalvių saldainių “Jūros akmenėliai”, “Žara” arba kt.

Ištirpinkite sviestą, šiek tiek ataušinkite, suberkite cukrų, kakavos miltelius, supilkite pieną ir viską sumaišykite iki vienalytės masės. Užvirinkite ir virkite 1-1,5 min. Stebėkite laiką: jei norite, kad sausainiai būtų minkšti, tąsūs, virinkite trumpiau, jei norite, kad jie būtų kieti ir birūs, virinkite ilgiau.

Nukaiskite puodą su gautuoju mišiniu, įmaišykite į jį žemės riešutų sviestą, vanilinį cukrų. Kai žemės riešutų sviestas ištirps, sudėkite avižinius dribsnius ir permaišykite. Šaukštu išdėliokite gautos tešlos kauges ant kepimo popieriumi išklotos plokščios lėkštės, palaikykite 5 min.

Formuokite “lizdelius”-pirštu įspauskite kiekvienos kaugelės centre daubelę (atsargiai, tešla viduje gali būti karšta). Palikite ataušti 1-1,5 val. Į visai ataušusius įdėkite po 3-4 saldainius.