Keksiukai su kumpiu

(12 keksiukų)
3 šaukštai sviesto,
pusė svogūno,
1,5 stiklinės miltų,
pusė stiklinės kukurūzų kruopų,
180 ml pieno,
šaukštas grietinės,
2 kiaušiniai,
100 g virto kumpio,
60 g brandinto sūrio,
3 saulėje džiovinti pomidorai aliejuje,
2 šaukštai smulkiai tarkuoto parmezano,
šaukštas cukraus,
2 šaukšteliai kepimo miltelių,
žiupsnelis džiovintų čiobrelių,
druskos ir
pipirų.

Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto, sudėkite smulkintą svogūną, maišant pakepinkite ant vidutinės ugnies, kol svogūno gabalėliai taps perregimi. Dubenyje sumaišykite miltus, kukurūzų kruopas, cukrų ir kepimo miltelius, įberkite šaukštelį druskos, pagardinkite čiobreliais ir pipirais.

Kitame inde suplakite kiaušinius, pieną ir grietinę. Masę supilkite į miltus ir išmaišykite, Įmaišykite į tešlą pakepintus svogūno gabalėlius, kubeliais pjaustytą kumpį, stambiai tarkuotą sūrį ir smulkintus pomidorus, atsargiai išmaišykite. Keksiukų formas patepkite sviestu arba aliejumi.

Į kiekvieną įkrėskite šiek tiek tešlos (užpilkite maždaug tris ketvirtadalius formos, nes tešla pakils). Pašaukite keksiukus į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 10 min. Patepkite keksiukus tirpintu sviestu, pabarstykite tarkuotu parmezanu ir kepkite dar 8-10 min. Patikrinkite mediniu pagaliuku, ar iškepė. Tiekite karštus arba šaltus.

Desertiniai bokšteliai

(8 porcijos)
150 g kukurūzų miltų,
3 kiaušiniai,
apelsinas,
500 g rikotos,
4 šaukštai kokosų drožlių,
šaukštelis vanilinio cukraus,
pusė šaukštelio kepimo miltelių,
pusė stiklinės cukraus,
žiupsnelio druskos.

Apelsiną nuplikykite verdančiu vandeniu, smulkia trintuve nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių, baltymus iki standumo išplakite su žiupsneliu druskos. Trynius išplakite ir sumaišykite su apelsino sultimis, šaukštu nutarkuotos apelsino žievelės, vaniliniu cukrumi, kepimo milteliais, koksų drožlėmis ir rikotos sūriu.

Kukurūzų miltus atsargiai sumaišykite su plaktais kiaušinio baltymais. Abi mases iš lėto išmaišykite šaukštu, o ne elektriniu plakikliu – masė turi būti puri. Karščiui atsparias keksiukų formeles patepkite riebalais ir atsargiai į jas sukrėskite tešlą. Keksiukus kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Galite tiekti su gardžiu vaniliniu padažu arba šaldytomis trintomis uogomis.

Bobelės “Pavasaris”

(12 porcijų)
2 kg miltų,
50 g mielių,
10 kiaušinių,
500 g cukraus,
500 g grietinės,
100 g sviesto,
0,5 stiklinės aliejaus,
2 pakelių vanilinio cukraus,
100 g išbrinkintų ir nusausintų aguonų,
1 citrinos (nušveistos su soda, nuplautos, nusausintos),
100 g išbrinkintų ir nusausintų razinų.

Papuošimui:
1 kiaušinio baltymo,
1 stiklinės miltinio cukraus,
150 g marcipaninės masės,
valgomųjų dažų (geltonų, žalių, raudonų).

Naudokite kambario temperatūros produktus. Vienoje stiklinėje vasarošilčio pieno išmaišykite 1 šaukštą cukraus ir mieles. Palaikykite šiltoje vietoje, kad užputotų. Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinius, cukrų, grietinę, vos pašildytą pieną, ištirpintą ataušintą sviestą, vanilinį cukrų, smulkiai sutarkuotą citriną, aguonas, razinas, aliejų, supilkite išputojusį mielių mišinį, gerai išmaišykite ir pradėkite porcijomis berti persijotus miltus.

Suminkykite tešlą-ji turi būti minkšta, elastinga, nelipti prie rankų. Minkydami tešlą, rankas retsykiais suvilgykite aliejumi. Užminkytą tešlą uždenkite skiaute švarios drobės ir palaikykite 1 val. šiltai, kad pakiltų. Tešlą vėl išminkykite ir palikite šiltoje vietoje darsyk pakilti. Tešlą paskirstykite į keksų formeles ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių.

Kepimo laikas priklauso nuo bobelių dydžio. Kol bobelės kepa, nevarstykite orkaitės durelių, nes kepiniai sukris. Glaistas: labai gerai suplakite baltymą su miltiniu cukrumi. Kai bobelės iškeps, aptepkite baltymo glaistu, papuoškite iš dažytos marcipaninės masės suformuotais paukšteliais, žiedeliais.

Zuikienės keksiukai su razinomis

(6 porcijos)
70 g kvietinių miltų,
50 g krakmolo,
4 kiaušinių,
3-4 šaukštų razinų be kauliukų,
50 g cukraus,
1 g vanilės,
1/6 šaukštelio kepimo miltelių,
ant peilio galo druskos,
6 margučių,
kaspinėlių jiems papuošti.

Zuikienės keksiukai su razinomis pradžiugins vaikučius per velykinę šventę. Razinas užpilkite tik ką užvirusiu vandeniu ir uždengę palaikykite 30 min. Vandenį nupilkite, razinas paberkite ant popierinių rankšluoščių, nusausinkite. Virtuviniu kombainu gerai išplakite kiaušinius. Nedidelėmis porcijomis sudėkite cukrų, krakmolą, miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir vanile, razinas, žiupsnelį druskos.

Viską atsargiai ir kruopščiai permaišykite. Tešlą išpilstykite į keksų kepimo formeles su uždarais viduriukais-kad į iškepusius keksiukus būtų galima įdėti po margutį. Tešlos, kuri kepama pakils, pripildykite ne daugiau kaip pusę kiekvienos formelės. Kepinukus pašaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite maždaug 20 min.

Mediniu smaigeliu patikrinkite, ar keksiukai iškepę (įsmeigtas ir ištrauktas smaigelis turi būti sausas). Ataušinkite, papuoškite margučiais, kaspinėliais ir patiekite.

Šokoladiniai keksiukai su užpilu

125 g razinų,
50 ml romo,
125 g minkšto sviesto,
100 g cukraus,
200 g miltų,
pakelio vanilinio cukraus,
žiupsnelio druskos,
2 kiaušinių,
1 nubraukto šaukštelio kepimo miltelių,
1 šaukšto kakavos miltelių,
25 g tarkuoto juodojo šokolado,
šokoladinio ir
vanilinio desertų padažų.

Šokoladiniai keksiukai su užpilu yra skanus, greitai paruošiamas desertas ir puikiai tinka tiek šventiniam stalui, tiek prie rytinio kavos puodelio. Razinas nuplikykite, apšlakstykite romu ir palikite per naktį. Iš ryto pasmulkinkite. Miltus, kakavą ir kepimo miltelius sumaišykite. Sviestą, cukrų, vanilinį cukrų ir druską sukite rankiniu maišikliu apie 5 min. iki vientisos masės.

Įmaišykite išplaktus kiaušinius, po to-miltų mišinį. Sudėkite razinų gabaliukus, suberkite tarkuotą šokoladą ir gerai išsukite. Mažas keksų formeles (apie 5 cm skersmens, 25 ml talpos) ištepkite riebalais ir pabarstykite miltais. Į jas įpilkite tešlos (užpilkite maždaug 3/4 formelių tūrio).

Kepkite apie 30 min. 150 laipsnių karščio orkaitėje. Iškepusius keksiukus išimkite ir atvėsinkite. Patiekite su šokoladiniu ir vaniliniu desertų padažais.

Keksiukai su spanguolėmis

300 g džiovintų spanguolių,
125 g sviesto,
200 g cukraus,
1 arbat. šaukšt. vanilės esencijos,
125 ml natūralaus jogurto,
2 kiaušinių,
250 g miltų,
1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių,
1 citrinos žievelės,
1 valg. šaukšt. sviesto.

Laukiate netikėtų svečių? Neturite daug laiko ką nors skanaus paruošti: Tuomet keksiukai su spanguolėmis puikiai tiks! Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Sviestu patepkite kepimo skardą. Sviestą, cukrų, vanilę, jogurtą, kiaušinius, miltus ir kepimo miltelius suplakite plaktuvu.

Spanguoles nuplaukite ir nusausinkite, sumaišykite su tarkuota citrinos žievele ir suberkite į tešlą. Išmaišykite. Kepkite apie 20 min., kol taps gražios auksinės spalvos. Sugaišite tik apie 30 minučių.