Migdolinė Velykų boba

(6 porcijos)
200 g džiovintų abrikosų,
250 g sviesto,
175 g cukraus,
žiupsnelio druskos,
1 citrinos nutarkuotos žievelės,
4 kiaušinių,
1,5 šaukštelio kepimo miltelių,
400 g miltų,
50 g migdolų,
50 g graikinių riešutų,
4 šaukštų romo arba brendžio.

Sirupui:
1 apelsino,
1 citrinos,
3 šaukštų cukraus.

Glajui:
250 g cukraus miltelių,
25 g kokosų aliejaus,
4-5 šaukštų citrinų sulčių,
smulkintų migdolų.

Kambario temperatūros sviestą gerai išsukite su cukrumi, druska, citrinos žievele ir kiaušiniais. Įmaišykite romo ar brendžio, susmulkintus abrikosus ir sumaltus riešutus. Elektriniu plakikliu įmaišykite persijotus su kepimo milteliais miltus. Tešla turi būti labai tiršta, todėl naudokite specialų antgalį tešlai maišyti.

Paruoštą tešlą sukrėskite į kepimo formą ir pašaukite į 180 laipsnių karštumo orkaitę. Kepkite 50-60 min. Paruoškite sirupą: 1 apelsino sultis sumaišykite su 3 šaukštais cukraus ir kelias minutes pavirkite. Šiuo sirupu apšlakstykite bobą. Paruoškite glajų.

Sumaišykite įkaitintą kokosų aliejų, cukraus miltelius ir citrinų sultis. Bobą apliekite glajumi ir iškart apibarstykite smulkintais migdolais.

Migdolinė Velykų boba

(6 porcijos)
200 g džiovintų abrikosų,
250 g sviesto,
175 g cukraus,
žiupsnelio druskos,
1 citrinos nutarkuotos žievelės,
4 kiaušinių,
1,5 šaukštelio kepimo miltelių,
400 g miltų,
50 g migdolų,
50 g graikinių riešutų,
4 šaukštų romo arba brendžio.

Sirupui:
1 apelsino,
1 citrinos,
3 šaukštų cukraus.

Glajui:
250 g cukraus miltelių,
25 g kokosų aliejaus,
4-5 šaukštų citrinų sulčių,
smulkintų migdolų.

Kambario temperatūros sviestą gerai išsukite su cukrumi, druska, citrinos žievele ir kiaušiniais. Įmaišykite romo ar brendžio, susmulkintus abrikosus ir sumaltus riešutus. Elektriniu plakikliu įmaišykite persijotus su kepimo milteliais miltus. Tešla turi būti labai tiršta, todėl naudokite specialų antgalį tešlai maišyti.

Paruoštą tešlą sukrėskite į kepimo formą ir pašaukite į 180 laipsnių karštumo orkaitę. Kepkite 50-60 min. Paruoškite sirupą: 1 apelsino sultis sumaišykite su 3 šaukštais cukraus ir kelias minutes pavirkite. Šiuo sirupu apšlakstykite bobą.

Paruoškite glajų. Sumaišykite įkaitintą kokosų aliejš, cukraus miltelius ir citrinų sultis. Bobą apliekite glajumi ir iškart apibarstykite smulkintais migdolais.

“Velingtono” kepsnys

1,5 kg jautienos filė,
50 g sviesto,
100 g pievagrybių,
2 česnako skiltelės,
150 g kepenų pašteto,
400 g sluoksniuotos bemielės tešlos,
truputis druskos,
pipirų,
1 kiaušinis.

Jautienos filė ištrinkite druska bei pipirais ir apkepkite iš visų pusių su puse sviesto. Mėsą įdėkite į kepimo indą ir 20 min. kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje. Išimkite ir leiskite atvėsti. Grybus ir česnaką susmulkinkite ir apkepkite su likusiu sviestu. Tada sumaišykite su paštetu ir pagal skonį pasūdykite.

Tešlą truputį pakočiokite ir gabalėlį pasilikite kepsniui papuošti. Ant tešlos vidurio tepkite grybų ir pašteto mišinį, ant jo dėkite mėsą. Suvyniokite mėsą ir užlenkite tešlos galus. Kraštus gerai užspauskite. Kepsnį dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą “siūlė” žemyn, patepkite kiaušinio plakiniu ir papuoškite iš pasiliktos tešlos išpjautomis velykinėmis figūrėlėmis.

Kepsnio viršų keliose vietose pabadykite mediniu iešmeliu ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 1,5 val. Jei viršus ims per daug skrusti, uždenkite folija. Iškepus reikia palaikyti 15 min. ir tik tada pjaustyti. Galima patiekti su grietinės ir krienų padažu.

Bobelės “Pavasaris”

(12 porcijų)
2 kg miltų,
50 g mielių,
10 kiaušinių,
500 g cukraus,
500 g grietinės,
100 g sviesto,
0,5 stiklinės aliejaus,
2 pakelių vanilinio cukraus,
100 g išbrinkintų ir nusausintų aguonų,
1 citrinos (nušveistos su soda, nuplautos, nusausintos),
100 g išbrinkintų ir nusausintų razinų.

Papuošimui:
1 kiaušinio baltymo,
1 stiklinės miltinio cukraus,
150 g marcipaninės masės,
valgomųjų dažų (geltonų, žalių, raudonų).

Naudokite kambario temperatūros produktus. Vienoje stiklinėje vasarošilčio pieno išmaišykite 1 šaukštą cukraus ir mieles. Palaikykite šiltoje vietoje, kad užputotų. Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinius, cukrų, grietinę, vos pašildytą pieną, ištirpintą ataušintą sviestą, vanilinį cukrų, smulkiai sutarkuotą citriną, aguonas, razinas, aliejų, supilkite išputojusį mielių mišinį, gerai išmaišykite ir pradėkite porcijomis berti persijotus miltus.

Suminkykite tešlą-ji turi būti minkšta, elastinga, nelipti prie rankų. Minkydami tešlą, rankas retsykiais suvilgykite aliejumi. Užminkytą tešlą uždenkite skiaute švarios drobės ir palaikykite 1 val. šiltai, kad pakiltų. Tešlą vėl išminkykite ir palikite šiltoje vietoje darsyk pakilti. Tešlą paskirstykite į keksų formeles ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių.

Kepimo laikas priklauso nuo bobelių dydžio. Kol bobelės kepa, nevarstykite orkaitės durelių, nes kepiniai sukris. Glaistas: labai gerai suplakite baltymą su miltiniu cukrumi. Kai bobelės iškeps, aptepkite baltymo glaistu, papuoškite iš dažytos marcipaninės masės suformuotais paukšteliais, žiedeliais.

Sausainiai “Kiaušinių puselės”

(5 porcijos)
220 g minkšto sviesto,
75 g miltinio cukraus,
pagal skonį tarkuotos citrinos žievelės geltonio,
vanilinio cukraus,
1 šaukšto pieno,
150 g miltų,
75 g krakmolo.

Papuošimui:
citrinų aptepo,
citrinų glaisto.

Sausainiai “Kiaušinių puselės” tinka Velykų stalui kaip skanus ir lengvai paruošiamas desertas vaikų vaišėms. Sviestą, miltinį cukrų, vaniliną, tarkuotas žieveles suplakite iki kremo konsistencijos. Įmaišykite miltus, pieną, krakmolą. Iškočiokite tešlos lakštą, 0,5 cm storio ir dėkite į šaldytuvą stingti.

Formele išspauskite tešlos kiaušinių formos lakštelius, pusei jų per vidurį išspauskite apvalias kiaurymes. Tešlos nuopjovas perminkykite, iškočiokite ir vėl išspauskite formele kiaušinių formos tešlos lakštelius.

Sausainius kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 210 laipsnių temperatūros maždaug 15 min. Ataušintus kiaušinių formos sausainius su ertmėmis viduryje aptepkite citrininiu glaistu, o be ertmių-citrininiu aptepu. Sausainius su kiauryme padėkite ant sausainių be kiaurymės, o į centrinę daubelę įdėkite papildomai citrinų aptepo.

Sausainius palaikykite ant konditerinių grotelių, kad apdžiūtų, ir patiekite. Citrinų aptepas: vienos citrinos sultis, 20 g sviesto, 1 kiaušinį, 2 šaukštelius krakmolo, 100 cukraus, 1 citrinos tarkuotą žievelės geltonį sumaišykite ir virkite ant mažos ugnies, nuolatos maišydami, kol sutirštės. O glazūrą galima pasigaminti iš citrinos sulčių ir miltinio cukraus.

Šokoladiniai kiaušiniai su putėsiais

(6 porcijos)
150 g šaldytų aviečių,
5 g želatinos,
20 g miltinio cukraus,
6 šokoladinių tuščiavidurių kiaušinių (pvz. “Kinder” siurprizų),
100 g ml grietinėlės (33 proc. riebumo).

Velykų stalo puošmena – šokoladiniai kiaušiniai su putėsiais. Atšildykite avietes, sutrinkite, pertrinkite per sietelį, kad neliktų sėklelių. Želatiną užpilkite 1 šaukštu vasarošilčio vandens, kai išbrinks, kaitindami ištirpinkite (neužvirinkite). Į aviečių tyrę įmaišykite želatiną. Grietinėlę išplakite iki standumo su miltiniu cukrumi, porcijomis įmaišykite nesustingusį želatinos ir aviečių mišinį, viską gerai išmaišykite.

Nurėžkite šokoladinių kiaušinių viršūnėles (galima tiesiai arba rantytai) ir atsargiai, stengiantis nesulaužyti kiaušinio, išimkite viduje ėsantį “siurprizą”. Paruoštą želatinos ir aviečių mišinį, konditeriniu maišeliu įšspauskite į šokoladinių kiaušinių ertmes ir dėkite 30 min. į šaldytuvą stingti. Prieš patiekdami, kiaušinius galite papuošti uogomis, mėtomis arba šokolado drožlėmis.