Rūgštynių padaže troškonta žuvų filė

250 g žuvų (lašišų, upėtakių) filė,
rūgštynių,
svogūnas,
50 g sviesto,
grietinėlės,
Provanso žolelių,
druskos,
maltų pipirų.

Rūgštynių padaže troškinta žuvų filė – puikus patiekalas jūsų pietums. Jums reikės svogūną supjaustyti ir apkepti su sviestu. Rugštynes supjaustykite, sudėkite į svogūnus ir vis pamaišydami kepkite 2-3 minutes.

Įpilkite grietinėlės. Žuvis apibarstykite druska, pipirais, provanso žolelėmis ir sudėkite į padažą. Troškinkite uždengę dangčiu po kelias minutes iš abiejų pusių.Garnyrą pasirinkite patys.

Šaltibarščiai su rūgštynėmis

150 g agurkų,
500 ml vandens,
krapų,
svogūnų laiškų,
stiklinė kefyro,
3 kietai virti kiaušiniai,
stiklinė gazuoto mineralinio vandens,
rūgštynių,
grietinės,
druskos,
maltų juodųjų pipirų.

Karštą vasaros dieną atsigaivinkite šaltibarščiais su rūgštynėmis – skanu ir sotu bus, jei dar patieksite virtų bulvių su lūpinomis. Supjaustykite rugštynes ir 10 minučių virkite pasūdytame vandenyje. Atvėsinkite. Svogūnų laiškus ir krapus smulkiai supjaustykite, suberkite į dubenėlį, pabarstykite druska ir gerai sumaigykite grūstuvu.

Susmulkintus kiaušinius ir plonais šiaudeliais supjaustytus agurkus sudėkite į vandenį su rūgštynėmis ir išmaigykite. Supilkite šaltą kefyrą ir mineralinį vandenį, gerai išmaišykite, pagardinkite druska ir pipirais. Patiekite papuošę žalumynais ir įdėję grietinės.

Rugštynių sriuba su lydytu sūreliu

100 g jautienos,
200 g rūgštynių,
2 bulvės,
lydytas sūrelis,
kiaušinis,
0.5 morkos,
0.5 svogūno,
druskos,
lauro lapas,
juodųjų pipirų.

Pietums patiekite greitai paruošiamos ir skanios rugštynių sriubos su lydytu sūreliu.Išvirkite jautienos sultinį, pagardinkite druska, pipirais, sudėkite kubeliais supjaustytas bulves. Po pusę svogūno ir morkos susmulkinkite, apkepkite ir su sūreliu sudėkite į sultinį.

Virkite 20 minučių. Rugštynes susmulkinkite ir suberkite į sriubą. Kiaušinį išplakite, supilkite į sriubą, įdėkite lauro lapą ir dar keletą minučių pavirkite.

Šviežių kopūstų ir grybų sriuba

2 l mėsos sultinio,
sauja džiovintų grybų,
0,5 baltagūžio kopūsto,
morka,
petražolės šaknis,
svogūnas,
3 pomidorai,
aliejaus,
3 bulvės,
druskos,
nemaltų juodųjų pipirų,
lauro lapas,
žalumynų.

Džiovintus grybus 3-4 val. pamirkykite, supjaustykite šiaudeliais ir sumeskite į verdantį sultinį. Svogūną, morką ir petražolės šaknį supjaustykite šiaudeliais ir apkepkite aliejuje. Ten pat sudėkite nuluptus ir gabalėliais supjaustytus pomidorus.

Į sultinį, kuriame jau verda grybai, sudėkite supjaustytas bulves, pavirkite 7 min., suberkite susmulkintus kopūstus ir užvirkite. Tuomet sudėkite apkeptas daržoves, o likus kelioms minutėms iki virimo pabaigos įberkite druskos, pipirų, įmeskite lauro lapą. Prieš patiekdami įberkite žalumynų.

Džiovintų žirnių sriuba

(8 porcijos)
2 l paukštienos sultinio,
500-600 g džiovintų žirnių,
2 svogūnai,
saliero stiebas,
4-5 bulvės,
morka,
po šaukštelį džiovintų raudonėlių ir
čiobrelių,
150 g vytinto jaučio kumpio,
pagal skonį druskos ir
maltų juodųjų pipirų,
šaukštelis Dižono garstyčių.

Nuplautus žirnius suberkite į dubenį, užpilkite sultiniu ir porą valandų mirkykite. Kumpį supjaustykite juostomis, paskrudinkite jas sausoje keptuvėje. Palikite atvėsti. Morką nuskuskite, nuplaukite, sutarkuokite šiaudeliais. Saliero stiebą supjaustykite griežinėliais, nuskustas bulves-kubeliais. Nuluptus svogūnus susmulkinkite.

Puode įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus, morkas, salierus ir 5 minutes pakepinkite. Suberkite džiovintus prieskonius, išmaišykite, kepinkite dar penkias minutes. Supilkite sultinį su žirniais. Kai užvirs, ugnį sumažinkite iki vidutinės kaitros ir virkite, kol žirniai suminkštės.

Suberkite smulkintas bulves, pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, druskos. Virkite apie 10 minučių. Nukėlus nuo ugnies, įmaišykite šaukštelį garstyčių. Į kiekvieną sriubos dubenėlį įdėkite po kelias skrudinto kumpio riekeles, užberkite šviežių smulkintų krapų.

Salierų sriuba

(4 porcijos)
2 vidutinio dydžio saliero gumbai ir
vienas lapkotis,
didelis svogūnas,
800 ml vištienos sultinio,
3 šaukštai sviesto,
150 ml riebios grietinėlės,
pagal skonį druskos,
pipirų,
parmezano drožlių.

Saliero gumbus nuplaukite, nulupkite, minkštimą stambiai sutarkuokite. Saliero lapkotį susmulkinkite. Svogūną nulupkite, sukapokite, kepkite svieste, kol dailiai pagels. Kai svogūnas suminkštės, suberkite saliero gumbus, juos trumpai apkepkite. Daržoves suberkite į puodą su sultiniu, įmeskite smulkintą saliero lapkotį.

Virkite ant mažos ugnies apie 20 min. Supilkite grietinėlę, berkite druskos ir pipirų, viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu. Į sriubą suberkite trupintą sūrį. Tiekite su baltos duonos skrebučiais.