Virtų burokėlių ir grybų salotos

700 g burokėlių,
200 g pievagrybių,
svogūnas,
2 šaukštai graikinių riešutų,
2 skiltelės česnakų,
100 g majonezo.

Virtų burokėlių ir grybų salotos – skanu, greitai paruošiama.Burokėlius išvirkite ir nuluokite, po to sutarkuokite stambia tarka. Svogūnus supjaustykite kubeliais ir apkepkite aliejuje, kol įgis auksinę spalvą. Grybus nuplaukite ir supjaustykite kubeliais, suberkite į pakepintus svogūnus, išmaišykite ir kepkite, kol išgaruos išsiskyrusios grybų sultys ir kol grybai įgaus rusvą spalvą.

Tarkuotus burokėlius sudėkite į dubenį, ten pat įdėkite ir svogūnus su grybais. Nuvalytus graikinius riešutus sukapokite, česnaką sutarkuokite smulkia tarka, viską sudėkite į salotas, gerai išmaišykite, įdėkite majonezo ir dar kartą gerai išmaišykite.

Vištienos paštetas su grybais

2 vištų krūtinėlės (maždaug 400 g),
10 g džiovintų baravykų,
2 virti kiaušiniai,
svogūnas,
šaukštas aliejaus,
100 g sviesto,
maltų juodųjų pipirų,
druskos.

Paruoškite skanų vištienos paštetą su grybais. jums reikės džiovintus grybus pamerkti į šaltą vandenį ir laikyti per naktį. Vandenį nupilti, grybus nuspausti. Sudėti baravykus į puodą ir virti apie valandą, kol taps minkšti. Tuomet nuo grybų nupilkite sultinį ir juos atvėsinkite.

Vištų krūtinėles įdėkite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, įberkite šiek tiek (maždaug šaukštelį) druskos ir pastatykite ant ugnies. Užvirkite ir virkite apie 20 min. – krūtinėlės turi būti sultingos: perpjovus – baltos, o sultys – skaidrios.

Vandenį nupilkite, krūtinėles atvėsinkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Svogūną nulupkite, supjaustykite kubeliais ir pakepkite su aliejumi, kol suminkštės. Atvėsinkite. Mėsą, nuluptus kiaušinius, apkeptus svogūnus ir kambario temperatūros sviestą sumalkite. Pagardinkite druska ir pipirais.

Masė iš pradžių bus kiek “gruboka”, todėl viską sumalkite dar kartą, ir faršas taps pastos konsistencijos. Atvėsintus grybus smulkiai supjaustykite, sudėkite į vištienos paštetą ir išmaišykite. Pašteto paragaukite – ar netrūksta druskos ir pipirų (jei trūksta, įdėkite ir dar kartą išmaišykite). Paštetą sudėkite į formeles, uždenkite maistine plėvele ir atšaldykite.

Šviežių kopūstų ir grybų sriuba

2 l mėsos sultinio,
sauja džiovintų grybų,
0,5 baltagūžio kopūsto,
morka,
petražolės šaknis,
svogūnas,
3 pomidorai,
aliejaus,
3 bulvės,
druskos,
nemaltų juodųjų pipirų,
lauro lapas,
žalumynų.

Džiovintus grybus 3-4 val. pamirkykite, supjaustykite šiaudeliais ir sumeskite į verdantį sultinį. Svogūną, morką ir petražolės šaknį supjaustykite šiaudeliais ir apkepkite aliejuje. Ten pat sudėkite nuluptus ir gabalėliais supjaustytus pomidorus.

Į sultinį, kuriame jau verda grybai, sudėkite supjaustytas bulves, pavirkite 7 min., suberkite susmulkintus kopūstus ir užvirkite. Tuomet sudėkite apkeptas daržoves, o likus kelioms minutėms iki virimo pabaigos įberkite druskos, pipirų, įmeskite lauro lapą. Prieš patiekdami įberkite žalumynų.

Pikantiška užkandėlė

(6 porcijos)
500 g šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos (stačiakampiai lakštai),
poro gabalėlis,
kiaušinis,
stiklinė mažų pievagrybių,
saulėje džiovintų pomidorų aliejuje,
100 g mėlynųjų pelėsių sūrio,
druskos.

Atšildykite tešlą. Grybus ir porus supjaustykite plonais griežinėliais. Nuvarvinkite saulėje džiovintus pomidorus ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Kiaušinį suplakite su žiupsneliu druskos. Perpjaukite tešlos lakštus per pusę. Sudėkite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos, patepkite plaktu kiaušiniu.

Ant viršaus išdėliokite porų ir grybų griežinėlius, pomidorus ir kubeliais pjaustytą sūrį. Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite, kol tešla gražiai paruduos, o sūris išsilydys. Patiekite kaip užkandį prie vyno.

Nebijokite improvizuoti. Greitai paruošiamas sluoksniuotos tešlos užkandėles galite gaminti su kumpiu ir smulkiai tarkuotu parmezanu, figomis ir feta, pomidorais ir mocarela.

Skonių šventė

(8 porcijos/680 kcal)
Tešlai:
5 stiklinių miltų,
4 stiklinių pieno,
1,5 stiklinės grietinėlės,
200 g sviesto,
6 kiaušinių,
50 g mielių,
2 šaukštų cukraus,
1 šaukštelio druskos.

Įdarams:
10 ml grietinės,
po 1 dėžutę juodųjų ir raudonųjų ikrų,
150 g sūdytos lašišos,
150 g džiovintų arba šviežių grybų,
1 svogūno.

Papuošti:
citrinos,
žalumynų.

Artėja Užgavėnių šventė. Ar jau pagalvojote, kokių blynų kepsite?Kaip pradžiuginsite savo šeimą? Siūlome paskanauti blynų, užmaišytų su mielėmis bei ikrų įdarais. Paruoškite mielinę tešlą: į dubenį supilkite 3 stiklines miltų, juose padarykite duobutę, supilkite stiklinę pašildyto pieno, įdėkite mielių, užberkite šaukštelį cukraus, išmaišykite.

Dubenį uždenkite ir pastatykite šiltoje vietoje. Kai mielės suputos, sudėkite visus liklusius produktus, gerai išmaišykite tešlą ir pastatykite šiltai 1 val. Tešlą išmaišykite ir kepkite blynus gerai įkaitintoje keptuvėje. Patiekite su įvairiais nesaldžiais įdarais ir grietine.

Varškėtukai su baravykų padažu

400 g varškės,
200 g bulvių košės,
1 kiaušinio,
120 g kvietinių miltų,
100 g parmezano sūrio.

Padažui:
1 svogūno,
50 g sviesto,
80 g šviežių baravykų,
40 ml sauso baltojo vyno,
80 ml grietinėlės,
120 ml grybų sultinio,
druskos pipirų.

Varškėtukai su baravykų padažu tinka skaniai lengvai vakarienei. Iš varškės, trynių, tarkuoto sūrio (šiek tiek palikite užbarstymui), miltų, žiupsnelio druskos ir pipirų užminkykite tešlą. Minkykite iki vientisos masės, tada dėkite į šaldytuvą. Kai ji atvės, iškočiokite nedidelius kamuoliukus, meskite į puodą ir virkite pasūdytame vandenyje 4 min.

Padažas: sviestą išlydykite keptuvėje, supilkite alyvuogių aliejų, sumaišykite ir pakaitinkite. Suberkite į keptuvę susmulkintus svogūnus ir rozmariną, maišant pakepinkite, kol svogūnai taps skaidrūs ir minkšti. Tada sudėkite stambiai supjaustytus grybus, pakepinkite iki aukso spalvos, supilkite vyną ir kaitinkite, kol išgaruos.

Galiausiai supilkite grietinėlę ir sultinį. Užvirinkite, gardinkite druska ir pipirais. Padažą pilkite ant virtinukų, dar pakaitinkite. Tiekite apibarščius likusiu tarkuotu sūriu.