Kopūstų ir burokėlių salotos

Kopūsto gūžė,
morka,
burokėlis,
5 skiltelės česnakų,
1 l vandens,
250 g cukraus,
2 šaukštai druskos,
80 ml acto (9 proc.),
150 ml aliejaus.

Kopūstų ir burokėlių salotos – sveikos ir greitai bei lengvai paruošiamos, bet valgyti galėsite visą žiemą. Kopūstus supjaustykite nedideliais kvadratėliais. Morkas ir burokėlius sutarkuokite stambia tarka, česnakus supjaustykite žiedeliais. Viską sudėkite sluoksniais į paruoštą indą (tarkim, 3 litrų stiklainį).

Jei naudosite stiklainį, jį prikimškite standžiai. Galite įdėti aštrųjį pipirą – suteiks pikantiško skonio. Sūrimas: į verdantį vandenįįdėkite druskos, cukraus, aliejaus, acto. Palaukite, kol užvirs, nukelkite nuo viryklės ir užpilkite kopūstus.

Ant kopūstų viršaus reikėtų uždėti kokį svorį. Jei kopūstus dėsite į stiklainį, pildami sūrymą po stiklainiu padėkite peilį, kad stiklainis netrūktų. Kopūstai turi pastovėti ne trumpiau nei 5 valandas. Po to laikykite šaldytuve.

Virtų burokėlių ir grybų salotos

700 g burokėlių,
200 g pievagrybių,
svogūnas,
2 šaukštai graikinių riešutų,
2 skiltelės česnakų,
100 g majonezo.

Virtų burokėlių ir grybų salotos – skanu, greitai paruošiama.Burokėlius išvirkite ir nuluokite, po to sutarkuokite stambia tarka. Svogūnus supjaustykite kubeliais ir apkepkite aliejuje, kol įgis auksinę spalvą. Grybus nuplaukite ir supjaustykite kubeliais, suberkite į pakepintus svogūnus, išmaišykite ir kepkite, kol išgaruos išsiskyrusios grybų sultys ir kol grybai įgaus rusvą spalvą.

Tarkuotus burokėlius sudėkite į dubenį, ten pat įdėkite ir svogūnus su grybais. Nuvalytus graikinius riešutus sukapokite, česnaką sutarkuokite smulkia tarka, viską sudėkite į salotas, gerai išmaišykite, įdėkite majonezo ir dar kartą gerai išmaišykite.

Burokėlių ir rūkytos vištienos salotos

2 burokėliai,
300 g vištienos,
2-3 kiaušiniai,
skardinė konservuotų raudonųjų pupelių,
svogūnas,
šaukštas aliejaus,
majonezo,
žiupsnelis cukraus.

Išalkote? pasigaminkite skanių ir greitai paruošiamų burokėlių ir rūkytos vištienos salotas.Rūkytą vištieną supjaustykite nedideliais kubeliais. Virtus burokėlius sutarkuokite, suberkite į vištieną: burokėlių turėtų būti 1.5-2 kartus daugiau nei vištienos. Iš pupelių skardinės nupilkite skystį, pupeles sudėkite į vištieną ir burokėlius.

Svogūnus smulkiai supjaustykite, pakepkite aliejuje, įberkite žiupsnelį cukraus. Svogūnams jis suteiks auksinę spalvą, be to sustiprins skonį. Išvirtus kiaušinius nulupkite, supjaustykite. Atvėsintus svogūnus ir kiaušinius sudėkite į salotas. Įdėkite majonezo, išmaišykite. Majonezą galite pakeisti padažu su “Riaženka” (išplakite stiklinę “Riaženkos”, šaukštelį citrinų sulčių, garstyčių ir druskos) ar kitu pagardu.

Salotos su burokėliais ir tunais

Burokėlis,
obuolys,
skardinė tunų savo sultyse,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
agurkas,
svogūnas,
citrina.

Burokėliai – sveikatos šaltinis. Naudokitės rudens dovana, pasigaminkite salotas su burokėliais ir tunais.
Jums reikės išvirtą burokėlį supjaustyti kubeliais, įpilti alyvuogių aliejaus. Tokiais pat kubeliais supjaustyti obuolį, apšlakstyti pusės citrinos sultimis ir sudėti į burokėlius.

Tunus sutrinkite šakute ir sudėkite į salotas. Sudėkite kubeliais supjaustytą agurką ir sukapotą svogūną, išmaišykite. Jei norite sotesnių salotų, galite įdėti virtų kiaušinių ar bulvių. Papuoškite pjaustytais svogūnų laiškais.

Daržovių apkepas

200 g baltagūžių kopūstų,
100 g burokėlių,
3 morkos,
svogūnas,
2 kiaušiniai,
100 g sviesto,
250 g miltų,
šaukštas pomidorų tyrės,
3 šaukštai grietinės,
druskos.

Daržovių apkepas pagaminamas greitai ir skaniai. Jums reikės kopūstus ir svogūną supjaustyti, morkas ir burokėlius sutarkuoti. Tuomet daržoves sumaišykite au minkštu sviestu, pomidorų tyre, grietine, kiaušinių plakiniu ir miltais, pagardinkite druska.

Masę sukrėskite į skardą ir kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje.

Burokėlių salotos su fetos sūriu

3-4 marinuoti arba kepti burokėliai,
1 1/2 agurko,
50 g graikinių riešutų,
250 g fetos sūrio,
2 šaukštai baltojo vyno acto,
4 šaukštai alyvuogių aliejaus,
1 šaukštas smulkiai kapotų krapų,
druskos,
pipirų.

Supjaustykite burokėlius ir agurkus vienodo dydžio gabalėliais. Sudėkite daržoves į dubenį, suberkite sausoje keptuvėje pakepintus graikinius riešutus. Papuoškite užpilą: sumaišykite alyvuogių aliejų su baltojo vyno actu, smulkintais krapais, žiupsneliu druskos ir pipirų. Apliekite salotas ir kruopščiai išmaišykite. Sudėkite salotas į lėkštes ir patiekite apibarstę fetos kubeliais ir graikiniais riešutais.