Rugštynių sriuba su lydytu sūreliu

100 g jautienos,
200 g rūgštynių,
2 bulvės,
lydytas sūrelis,
kiaušinis,
0.5 morkos,
0.5 svogūno,
druskos,
lauro lapas,
juodųjų pipirų.

Pietums patiekite greitai paruošiamos ir skanios rugštynių sriubos su lydytu sūreliu.Išvirkite jautienos sultinį, pagardinkite druska, pipirais, sudėkite kubeliais supjaustytas bulves. Po pusę svogūno ir morkos susmulkinkite, apkepkite ir su sūreliu sudėkite į sultinį.

Virkite 20 minučių. Rugštynes susmulkinkite ir suberkite į sriubą. Kiaušinį išplakite, supilkite į sriubą, įdėkite lauro lapą ir dar keletą minučių pavirkite.

Kopūstų ir burokėlių salotos

Kopūsto gūžė,
morka,
burokėlis,
5 skiltelės česnakų,
1 l vandens,
250 g cukraus,
2 šaukštai druskos,
80 ml acto (9 proc.),
150 ml aliejaus.

Kopūstų ir burokėlių salotos – sveikos ir greitai bei lengvai paruošiamos, bet valgyti galėsite visą žiemą. Kopūstus supjaustykite nedideliais kvadratėliais. Morkas ir burokėlius sutarkuokite stambia tarka, česnakus supjaustykite žiedeliais. Viską sudėkite sluoksniais į paruoštą indą (tarkim, 3 litrų stiklainį).

Jei naudosite stiklainį, jį prikimškite standžiai. Galite įdėti aštrųjį pipirą – suteiks pikantiško skonio. Sūrimas: į verdantį vandenįįdėkite druskos, cukraus, aliejaus, acto. Palaukite, kol užvirs, nukelkite nuo viryklės ir užpilkite kopūstus.

Ant kopūstų viršaus reikėtų uždėti kokį svorį. Jei kopūstus dėsite į stiklainį, pildami sūrymą po stiklainiu padėkite peilį, kad stiklainis netrūktų. Kopūstai turi pastovėti ne trumpiau nei 5 valandas. Po to laikykite šaldytuve.

Virtų burokėlių ir grybų salotos

700 g burokėlių,
200 g pievagrybių,
svogūnas,
2 šaukštai graikinių riešutų,
2 skiltelės česnakų,
100 g majonezo.

Virtų burokėlių ir grybų salotos – skanu, greitai paruošiama.Burokėlius išvirkite ir nuluokite, po to sutarkuokite stambia tarka. Svogūnus supjaustykite kubeliais ir apkepkite aliejuje, kol įgis auksinę spalvą. Grybus nuplaukite ir supjaustykite kubeliais, suberkite į pakepintus svogūnus, išmaišykite ir kepkite, kol išgaruos išsiskyrusios grybų sultys ir kol grybai įgaus rusvą spalvą.

Tarkuotus burokėlius sudėkite į dubenį, ten pat įdėkite ir svogūnus su grybais. Nuvalytus graikinius riešutus sukapokite, česnaką sutarkuokite smulkia tarka, viską sudėkite į salotas, gerai išmaišykite, įdėkite majonezo ir dar kartą gerai išmaišykite.

Burokėlių ir rūkytos vištienos salotos

2 burokėliai,
300 g vištienos,
2-3 kiaušiniai,
skardinė konservuotų raudonųjų pupelių,
svogūnas,
šaukštas aliejaus,
majonezo,
žiupsnelis cukraus.

Išalkote? pasigaminkite skanių ir greitai paruošiamų burokėlių ir rūkytos vištienos salotas.Rūkytą vištieną supjaustykite nedideliais kubeliais. Virtus burokėlius sutarkuokite, suberkite į vištieną: burokėlių turėtų būti 1.5-2 kartus daugiau nei vištienos. Iš pupelių skardinės nupilkite skystį, pupeles sudėkite į vištieną ir burokėlius.

Svogūnus smulkiai supjaustykite, pakepkite aliejuje, įberkite žiupsnelį cukraus. Svogūnams jis suteiks auksinę spalvą, be to sustiprins skonį. Išvirtus kiaušinius nulupkite, supjaustykite. Atvėsintus svogūnus ir kiaušinius sudėkite į salotas. Įdėkite majonezo, išmaišykite. Majonezą galite pakeisti padažu su “Riaženka” (išplakite stiklinę “Riaženkos”, šaukštelį citrinų sulčių, garstyčių ir druskos) ar kitu pagardu.

Salotos su burokėliais ir tunais

Burokėlis,
obuolys,
skardinė tunų savo sultyse,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
agurkas,
svogūnas,
citrina.

Burokėliai – sveikatos šaltinis. Naudokitės rudens dovana, pasigaminkite salotas su burokėliais ir tunais.
Jums reikės išvirtą burokėlį supjaustyti kubeliais, įpilti alyvuogių aliejaus. Tokiais pat kubeliais supjaustyti obuolį, apšlakstyti pusės citrinos sultimis ir sudėti į burokėlius.

Tunus sutrinkite šakute ir sudėkite į salotas. Sudėkite kubeliais supjaustytą agurką ir sukapotą svogūną, išmaišykite. Jei norite sotesnių salotų, galite įdėti virtų kiaušinių ar bulvių. Papuoškite pjaustytais svogūnų laiškais.

Kepta vištiena su daržovėmis

1 kg vištienos,
0.5 kg bulvių,
2 morkos,
2 raudonieji svogūnai,
2 paprikos,
4 šaukštai majonezo,
3-4 česnakų skiltelės,
2 šaukšteliai maltų paprikų,
šaukštelis vištienos prieskonių,
4 šaukštai alyvuogių aliejaus,
šaukštas rudojo cukraus,
žiupsnelis kario,
druskos,
maltų juodųjų pipirų.

Kepta vištiena su daržovėmis visada skani ir lengvai paruošiama. Sudėkite į dubenį majonezą, įberkite po šaukštelį maltų paprikų ir vištienos prieskonių, taip pat pagardinkite druska, pipirais, išspauskite česnakus ir gerai išmaišykite. Į paruoštą marinatą sudėkite gabalais pjaustytą vištieną ir gerai išmaišykite.

Uždenkite dubenį plėvele ir padėkite porai valandų į šaldytuvą. Bulves nuskuskite ir supjaustykite skiltelėmis. Paprikas supjaustykite juostelėmis, morkas – šiaudeliais, raudonuosius svogūnus – kubeliais. Pagaminkite daržovių pagardą: į dubenį supilkite alyvuogių aliejų, įberkite šaukštelį maltų paprikų, šaukštą cukraus, taip pat paskaninkite pipirais, druska ir kariu.

Viską išmaišykite šakute. Supilkite pagardą ant daržovių ir gerai išmaišykite. Daržoves tolygiai sudėkite į kepimo skardą, ant viršaus uždėkite vištieną, uždenkite folija ir pašaukite į iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 40 minučių. Tuomet foliją nuimkite ir dar 15-20 minučių pakepkite, kol vištiena įgis gražią auksinę plutelę.