Rūgštynių padaže troškonta žuvų filė

250 g žuvų (lašišų, upėtakių) filė,
rūgštynių,
svogūnas,
50 g sviesto,
grietinėlės,
Provanso žolelių,
druskos,
maltų pipirų.

Rūgštynių padaže troškinta žuvų filė – puikus patiekalas jūsų pietums. Jums reikės svogūną supjaustyti ir apkepti su sviestu. Rugštynes supjaustykite, sudėkite į svogūnus ir vis pamaišydami kepkite 2-3 minutes.

Įpilkite grietinėlės. Žuvis apibarstykite druska, pipirais, provanso žolelėmis ir sudėkite į padažą. Troškinkite uždengę dangčiu po kelias minutes iš abiejų pusių.Garnyrą pasirinkite patys.

Žuvys su žalumynais

500 g žuvų filė,
ryšelis špinatų,
100 g petražolių,
100 g krapų,
100 g svogūnų laiškų,
100 g kalendrų,
2 citrinos (1 papuošti),
šaukštas majonezo,
druskos,
maltų juodųjų pipirų,
aliejaus.

Visus žalumynus smulkiai supjaustykite, pasūdykite ir apšlakstykite citrinos sultimis. Įdėkite šaukštą majonezo ir viską gerai išmaišykite. Žuvų filė pasūdykite, pagardinkite pipirais ir apšlakstykite citrinos sultimis.

Žuvis sudėkite į aliejumi pateptą kepimo formą, ant viršaus-žalumynus, papuoškite citrinos griežinėliais ir uždenkite folija. Pašaukite į iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę, kepkite 15 minučių, tada nuimkite foliją ir pakepkite dar 5 minutes.

Įdaryti kalmarai

(4 porcijos)
6 didesni kalmarai,
stiklinė ryžių,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
raudonasis svogūnas,
2 česnako skiltelės,
100 ml sauso baltojo vyno,
600 ml sultinio,
4 saulėje džiovinti pomidorai,
po šaukštelį kapotų čiobrelių ir
petražolių,
pagal skonį druskos,
pipirų.

Mėgstate virtuvėje eksperimentuoti, mėgstate gurmanišką maistą? Tuomet jums patiks gaminti įdarytus kalmarus. Sugaišite juos ruošdami 1 val. 15 minučių. Kalmarus išvalykite, nuplaukite, čiuptuvus nupjaukite. Tuomet svogūną ir česnaką nulupkite, smulkiai sukapokite. Keptuvėje pakaitinkite aliejų, suberkite kapotą avogūną, česnakus ir ant vidutinės ugnies kepkite 6-8 min., kol prieskoniai suminkštės.

Tada pamažėle supilkite vyną ir kaitinkite, kol pusė skysčio išgaruos. Sumeskite smulkintus saulėje džiovintus pomidorus, supilkite sultinį, viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, berkite ryžius ir troškinkite apie 15 min., kol ryžiai išbrinks. Į išbrinkusius ryžius įmaišykite kapotus žalumynus, viską gerai išmaišykite.

Paruošta mase įdarykite kalmarus, juos dėkite į kepimo indą, viską saikingai apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite ant vidutinės ugnies apie pusvalandį.

Žuvų kotletukai su špinatais

1 kg žuvų faršo,
250 g špinatų,
2 kiaušiniai,
2 šaukšteliai miltų,
150 g fermentinio sūrio,
po 1/2 indelio majonezo ir
grietinės,
1/2 stiklinės pieno,
druskos,
maltų juodųjų pipirų,
kitų prieskonių.

Špinatus sudėkite į keptuvę be aliejaus ir tiesiog leiskite jiems suminkštėti ar atitirpti (jeigu jie šaldyti). Faršą sumaišykite su špinatais, įmuškite kiaušinius, įberkite miltų, pagardinkite druska, pipirais, kitais mėgstamais prieskoniais ir viską gerai išmaišykite. Sūrį supjaustykite griežinėliais.

Iš gautos masės formuokite kotletukus, į jų vidų įdėkite po du griežinėlius sūrio. Jeigu reikia, ant viršaus uždėkite dar faršo ir padarykite rutulio formos kotletus. Juos sudėkite į kepimo indą ir užpilkite padažu (majonezo, grietinės ir pieno mišiniu).Kepkite orkaitėje maždaug 20 minučių.

Žuvis tešloje

2 dideli lakštai šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos,
800 g šviežių menkių filė,
dvi žaliosios citrinos,
300 g šviežių špinatų,
svogūnas,
sviesto,
kiaušinis,
pagal skonį maltų juodųjų pipirų ir
druskos.

Žuvis tešloje – skanu, gražu ir nesunkiai paruošiama. Sugaišite 1 val. Tešlos lakštus atšildykite, perpjaukite į dvi dalis (reikės 4 lakštų). Menkių filė supjaustykite maždaug 400 g gabalais, pasūdykite, apšlakstykite žaliųjų citrinų sultimis. Špinatus kiek pasmulkinkite. Keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną.

Sudėkite špinatus ir kepinkite, kol sukris. Sukrėskite į sietelį, švelniai nuspauskite mediniu šaukštu, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais. Tešlos lakštus iškočiokite taip, kad jie būtų maždaug dvigubai didesni už žuvų gabalus. Ant dviejų lakštų paskirstykite špinatus, ant viršaus uždėkite po žuvies gabalą.

Kiaušinio baltymą atskirkite nuo trynio. Baltymu aptepkite tešlos lakštų su žuvimi kraštelius. Ant viršaus uždėkite po vieną likusį tešlos lakštą, kraštelius tvirtai užspauskite. Dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.