Kopūstų ir burokėlių salotos

Kopūsto gūžė,
morka,
burokėlis,
5 skiltelės česnakų,
1 l vandens,
250 g cukraus,
2 šaukštai druskos,
80 ml acto (9 proc.),
150 ml aliejaus.

Kopūstų ir burokėlių salotos – sveikos ir greitai bei lengvai paruošiamos, bet valgyti galėsite visą žiemą. Kopūstus supjaustykite nedideliais kvadratėliais. Morkas ir burokėlius sutarkuokite stambia tarka, česnakus supjaustykite žiedeliais. Viską sudėkite sluoksniais į paruoštą indą (tarkim, 3 litrų stiklainį).

Jei naudosite stiklainį, jį prikimškite standžiai. Galite įdėti aštrųjį pipirą – suteiks pikantiško skonio. Sūrimas: į verdantį vandenįįdėkite druskos, cukraus, aliejaus, acto. Palaukite, kol užvirs, nukelkite nuo viryklės ir užpilkite kopūstus.

Ant kopūstų viršaus reikėtų uždėti kokį svorį. Jei kopūstus dėsite į stiklainį, pildami sūrymą po stiklainiu padėkite peilį, kad stiklainis netrūktų. Kopūstai turi pastovėti ne trumpiau nei 5 valandas. Po to laikykite šaldytuve.

Kopūstų apkepas

500 g kopūstų,
300 g makaronų,
sviesto,
kiaušinis,
maltų juodųjų pipirų,
druskos.

Kopūstų apkepą pasigaminsite greitai ir lengvai. Tereikia smulkiai supjaustytus kopūstus troškinti su sviestu. Įberti pipirų ir druskos. Makaronus išvirkite, nuvarvinkite ir sumaišykite su sviestu.

Į kepimo formą sluoksniais sudėkite makaronus ir kopūstus. Ant viršaus užpilkite kiaušinio plakinį. Kepkite vidutiniškai karštoje orkaitėje.

Daržovių apkepas

200 g baltagūžių kopūstų,
100 g burokėlių,
3 morkos,
svogūnas,
2 kiaušiniai,
100 g sviesto,
250 g miltų,
šaukštas pomidorų tyrės,
3 šaukštai grietinės,
druskos.

Daržovių apkepas pagaminamas greitai ir skaniai. Jums reikės kopūstus ir svogūną supjaustyti, morkas ir burokėlius sutarkuoti. Tuomet daržoves sumaišykite au minkštu sviestu, pomidorų tyre, grietine, kiaušinių plakiniu ir miltais, pagardinkite druska.

Masę sukrėskite į skardą ir kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje.

Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su kopūstais

Pakuotė sluoksniuotos mielinės tešlos,
200 g kopūstų,
svogūnas,
2-3 kiaušiniai,
šaukštas cukraus,
druskos,
aliejaus.

Atšildykite sluoksniuotą tešlą ir supjaustykite kvadratėliais. Susmulkinkite svogūną ir apkepkite aliejuje. Tuomet į keptuvę suberkite supjaustytus kopūstus, pagardinkite druska, cukrumi ir kepkite, kol kopūstai suminkštės.

Kiaušinius išvirkite, nulupkite, susmulkinkite ir suberkite į kopūstus. Į kiekvieno kvadratėlio vidurį dėkite įdaro ir gerai užspauskite tešlos kraštus. Sudėkite pyragėlius ant skardos, aptepkite plaktu kiaušiniu ir kepkite orkaitėje.

Sultingi kopūstų kotletai

400 g maltos vištienos,
200 g kapotų kopūstų,
3 šaukštai smulkintų petražolių,
svogūnas,
2 česnakų skiltelės,
2 šaukšteliai garstyčių,
2 šaukštai grietinės,
100 ml vandens,
druskos,
maltų juodųjų pipirų,
aliejaus.

Į virtuvės kombainą sudėkite maltą vištieną, kapotus kopūstus, petražoles, smulkintus česnakus ir svogūnus, įkrėskite šaukštelį garstyčių, įberkite druskos, pipirų ir gerai susmulkinkite. Iš gautos masės suformuokite nedidelius kotletukus ir pakepkite juos keptuvėje su aliejumi iš abiejų pusių, kol įgis gražią rusvą plutelę.

Atskirame inde išplakite grietinę su vandeniu, šaukšteliu garstyčių, druska ir pipirais. Šiuo padažu apliekite iškeptus kotletus, uždenkite keptuvę dangčiu ir patroškinkite ant labai mažos ugnies 10 minučių.

Daržovių lazanija

Šviežias kopūstas,
0,5 kg maltos mėsos,
svogūnas,
krapų,
morka,
druskos,
pomidorų padažo,
0,5 l grietinės,
aliejaus.

Kopūsto lapus paruoškite kaip balandėliams. Sutarkuokite morką, supjaustykite svogūną ir žalumynus. Į skardą aukštesniais kraštais įpilkite truputį aliejaus ir dėkite trečdalį kopūsto lapų-apatinį lazanijos sluoksnį.

Ant lapų dėkite mėsos, pjaustytų svogūnų ir žalumynų, tarkuotų morkų. Daržovių sluoksnį aptepkite grietine, pagardinkite trupučiu pomidorų padažo. Taip sluoksniuokite dar porą kartų. Daržovių lazanijos viršų apliekite grietine ir kepkite vidutiniškai kaitrioje orkaitėje maždaug 45 minutes.