Kepta vištiena su daržovėmis

1 kg vištienos,
0.5 kg bulvių,
2 morkos,
2 raudonieji svogūnai,
2 paprikos,
4 šaukštai majonezo,
3-4 česnakų skiltelės,
2 šaukšteliai maltų paprikų,
šaukštelis vištienos prieskonių,
4 šaukštai alyvuogių aliejaus,
šaukštas rudojo cukraus,
žiupsnelis kario,
druskos,
maltų juodųjų pipirų.

Kepta vištiena su daržovėmis visada skani ir lengvai paruošiama. Sudėkite į dubenį majonezą, įberkite po šaukštelį maltų paprikų ir vištienos prieskonių, taip pat pagardinkite druska, pipirais, išspauskite česnakus ir gerai išmaišykite. Į paruoštą marinatą sudėkite gabalais pjaustytą vištieną ir gerai išmaišykite.

Uždenkite dubenį plėvele ir padėkite porai valandų į šaldytuvą. Bulves nuskuskite ir supjaustykite skiltelėmis. Paprikas supjaustykite juostelėmis, morkas – šiaudeliais, raudonuosius svogūnus – kubeliais. Pagaminkite daržovių pagardą: į dubenį supilkite alyvuogių aliejų, įberkite šaukštelį maltų paprikų, šaukštą cukraus, taip pat paskaninkite pipirais, druska ir kariu.

Viską išmaišykite šakute. Supilkite pagardą ant daržovių ir gerai išmaišykite. Daržoves tolygiai sudėkite į kepimo skardą, ant viršaus uždėkite vištieną, uždenkite folija ir pašaukite į iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 40 minučių. Tuomet foliją nuimkite ir dar 15-20 minučių pakepkite, kol vištiena įgis gražią auksinę plutelę.

Vištienos kotletai su sūriu

800 g vištienos filė,
200 g minkštojo sūrio,
svogūnas,
2 šaukštai krakmolo,
150 ml grietinėlės (22 proc. riebumo),
1/2 šaukštelio prieskonių,
kiaušinis,
1/2 šaukštelio druskos,
30 g žalumynų.

Paruoškite pietums vištienos kotletus su sūriu.Vištieną sumalkite arba labai smulkiai supjaustykite. Į maltą mėsą suberkite tarkuotą sūrį, smulkiai supjaustytą svogūną, krakmolą, susmulkintus žalumynus, įmuškite kiaušinį, pagardinkite prieskoniais, druska ir gerai išmaišykite.

Po truputį supilkite grietinėlę (ją galite pakeisti kefyru). Stebėkite, kad masė nebūtų pernelyg skysta. Drėgnomis rankomis suformuokite kotletus ir iš abiejų pusių apkepkite. Patiekite su mėgstamu garnyru ir daržovėmis.

Vištienos kotletai su varške ir špinatais

500 g vištienos filė,
150 g varškės,
200 g špinatų,
2 kiaušiniai,
maltų džiūvėsėlių,
prieskonių,
druskos.

Vištienos kotletai su varške ir špinatais – visada skanu! Supjaustykite vištieną smulkiais gabalėliais (galite ir sumalti). Špinatus irgi susmulkinkite. Sumaišykite mėsą, varškę (patariama naudoti riebią), špinatus ir kiaušinius. Pagardinkite druska, prieskoniais.

Masę gerai išmaišykite. Suformuokite nedidelius kotletukus. Apvoliokite juos džiūvėsėliuose, sudėkite į riebalais pateptą kepimo popieriumi išklotą formą ir pašaukite į iki 190 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 15-20 minučių. Tuomet formą ištraukite, kotletukus apverskite ir dar 10 minučių kepkite orkaitėje.

Vištienos paštetas su grybais

2 vištų krūtinėlės (maždaug 400 g),
10 g džiovintų baravykų,
2 virti kiaušiniai,
svogūnas,
šaukštas aliejaus,
100 g sviesto,
maltų juodųjų pipirų,
druskos.

Paruoškite skanų vištienos paštetą su grybais. jums reikės džiovintus grybus pamerkti į šaltą vandenį ir laikyti per naktį. Vandenį nupilti, grybus nuspausti. Sudėti baravykus į puodą ir virti apie valandą, kol taps minkšti. Tuomet nuo grybų nupilkite sultinį ir juos atvėsinkite.

Vištų krūtinėles įdėkite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, įberkite šiek tiek (maždaug šaukštelį) druskos ir pastatykite ant ugnies. Užvirkite ir virkite apie 20 min. – krūtinėlės turi būti sultingos: perpjovus – baltos, o sultys – skaidrios.

Vandenį nupilkite, krūtinėles atvėsinkite ir supjaustykite nedideliais gabaliukais. Svogūną nulupkite, supjaustykite kubeliais ir pakepkite su aliejumi, kol suminkštės. Atvėsinkite. Mėsą, nuluptus kiaušinius, apkeptus svogūnus ir kambario temperatūros sviestą sumalkite. Pagardinkite druska ir pipirais.

Masė iš pradžių bus kiek “gruboka”, todėl viską sumalkite dar kartą, ir faršas taps pastos konsistencijos. Atvėsintus grybus smulkiai supjaustykite, sudėkite į vištienos paštetą ir išmaišykite. Pašteto paragaukite – ar netrūksta druskos ir pipirų (jei trūksta, įdėkite ir dar kartą išmaišykite). Paštetą sudėkite į formeles, uždenkite maistine plėvele ir atšaldykite.

Salotos su jaučių kepenimis

250 g jaučių kepenų,
25 g gražgarsčių,
0.5 svogūno,
agurkas,
aliejaus,
cukraus,
druskos,
9 proc. acto,
maltų juodųjų pipirų.

Pusę svogūno supjaustykite plonais pusžiedžiais, išskirstykite, nuplikykite ir tuojau pat perliekite šaltu vandeniu. Tuomet sudėkite į indą, įberkite šaukštelį cukraus, 0.5 šaukštelio druskos ir įpilkite po šaukštą acto ir aliejaus. Išmaišykite ir palikite marinuotis.

Jaučių kepenis nuplaukite ir, pašalinę plėveles, supjaustykite plonomis juostelėmis. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite kepenis. Kai jos “sukietės”, pasūdytkite ir pagardinkite pipirais. Kepenys kepamos neilgai-3-5 minutes. Kepant būtina dažnai maišyti.

Agurką supjaustykite šiaudeliais, gražgarstes suplėšykite. Agurkus, gražgarstes ir marinuotus svogūnus (prieš tai nupylę marinatą) sumaišykite. Į lėkštę iš pradžių sudėkite daržovių mišinį, po to-kepenis. Papildomo užpilo nereikia, nes iš svogūnų ir kepenų išsiskiria marinato ir aliejaus.

Kalakutienos kepsneliai su apelsinais

500 g kalakutienos filė,
šaukštelis maltų kardamonų,
šaukštas miltų,
šaukštas sviesto,
2 apelsinai,
šaukštelis krakmolo,
druskos,
maltų juodųjų pipirų,
svogūnų laiškų papuošti.

Kalakutienos filė nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluoščiu ir supjaustykite į 4 dalis. Kiekvieną dalį uždenkite maistine plėvele ir išmuškite suteikdami kvadrato formą. Pabarstykite druska ir pipirais. Apelsinus nuplaukite, žievę nutarkuokite, o baltąją dalį atsargiai nupjaukite peiliu.

Vieną apelsiną supjaustykite storais griežinėliais. Antrojo skilteles nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Nepamirškite išimti sėklyčių. Į kiekvieno kalakutienos gabalėlio vidurį dėkite po apelsino griežinėlį. Sulenkite taip, kad išeitų vokelis.

Kardamonus (galima naudoti džiovintus rozmarinus, čiobrelius, mairūnus ir kitas prieskonines žoles) sumaišykite su miltais ir juose apvoliokite paruoštą kalakutieną. Sviestą ištirpdykite keptuvėje ir apkepkite mėsą iš abiejų pusių, kol susidarys traški plutelė.

Tada sumažinkite ugnį, uždenkite keptuvę dangčiu ir patroškinkite 7-8 minutes. Tuo metu pagaminkite padažą. Apelsino minkštimą pertrinkite per tankų rėtį, pagardinkite druska, tarkuota apelsinų žievele ir pipirais. Viską gerai išmaišykite.

Tada supilkite į nedidelį puodą ir užkaiskite ant mažos ugnies. Krakmolą sumaišykite su 3 šaukštais vandens ir nuolat maišydami supilkite į puodą plona srovele. Pakaitinkite, kol padažas sutirštės. Sudėkite kalakutienos kepsnelius į dubenį, užpilkite karštu padažu ir papuoškite smulkintais svogūnų laiškais.