Bulvių košė su lašinukais

6-10 bulvių,
pieno,
sviesto,
2 morkos,
svogūnas,
50-100 g sūdytų lašinių (su sluoksneliu mėsos).

Išvirkite bulves ir iš jų, pakaitinto pieno ir sviesto paruoškite košę. Svogūną susmulkinkite, morkas sutarkuokite. Lašinius supjaustykite mažais gabalėliais ir pakepkite su svogūnais ir morkomis, kol įgis gražų auksinį atspalvį. Į bulvių košę suverskite keptuvės turinį ir gerai išmaišykite.

Šviežių bulvių ir voveraičių apkepas

2 kg šviežių bulvių,
3 šaukštai sviesto,
500 g šviežių voveraičių,
2 česnakų skiltelės,
nemažas poras,
2 šaukštai tarkuoto parmezano,
1,5 stiklinės grietinėlės,
1,5 stiklinės vištienos sultinio,
0,25 stiklinės sauso baltojo vyno,
krapų,
druskos.

Bulves kruopščiai nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Troškintuve pašildykite šaukštą sviesto, suberkite nuvalytas voveraites ir kepkite ant stiprios ugnies 5 minutes. Tada suberkite susmulkintus česnakus, dar 4 minutes patroškinkite ir perdėkite į dubenį.

Į troškintuvą sudėkite likusį sviestą griežinėliais supjaustytą baltąją poro dalį ir kepkite 6 minutes. Paruoštus porus dėkite prie grybų ir sumaišykite. Kepimo formą ištepkite sviestu, ant dugno sudėkite pusę bulvių, tuomet-grybus su porais, pabarstykite parmezanu, tada dėkite dar vieną sluoksnį bulvių.

Atskirame dubenyje sumaišykite grietinėlę, vištienos sultinį ir vyną, įberkite druskos. Mišinį užpilkite ant bulvių. Kepkite valandą iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

Likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos apibarstykite apkepą sūriu. Iškepusį apkepą išimkite iš orkaitės, uždenkite folija ir palikite 15-20 minučių. Prieš patiekdami apibarstykite smulkintais krapais.

Paukštienos ar žuvų patiekalų garnyras

1 kg šviežių bulvių,
2 šaukštai natūralaus jogurto arba neriebios grietinės,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
šaukštas saldžiųjų garstyčių,
pusės citrinos sultys,
2 česnakų skiltelės,
2 šaukštai smulkintų mėtų,
druskos.

Bulves kruopščiai nuplaukite, galite truputį pašveisti metaliniu šveistuku ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Paruoškite pagardą: sumaišykite jogurtą arba grietinę, alyvuogių aliejų, garstyčias, citrinų sultis, smulkintus česnakus ir mėtas, įberkite druskos.

Išvirtas bulves sudėkite į dubenį arba porcijomis ir užpilkite pagardu. Patiekite iš karto

Aguonomis įdaryti virtiniai

Įdarui:
2 stiklinės aguonų,
1/2 stiklinės cukraus,
1-2 šaukštai medaus arba 3 šaukštai uogienės.

Tešlai:
2 stiklinės miltų,
stiklinės vandens,
2-3 šaukštai aliejaus,
žiupsnelis druskos.

Aguonas užpilkite karštu vandeniu ir mirkykite per naktį. Išmirkusias nusausinkite, sugrūskite, sumaišykite su medumi ir cukrumi iki vientisumo. Iš nurodytų produktų užminkykite tešlą, iškočiokite lakštą ir supjaustykite jį kvadratais.

Dėkite įdaro ir formuokite virtinius. Leiskite virtinius į verdantį vandenį ir virkite 5-6 minutes, tiekite su sirupu, sultimis arba kompotu.

Virtiniai su vyšniomis ir sirupu

500 g šviežių vyšnių,
stiklinė cukraus,
500 g virtinių su saldžiu įdaru tešlos,
grietinės,
druskos.

Vyšnias nuplaukite ir nusausinkite. Išimkite kaulelius. Iš tešlos iškočiokite šiek tiek didesnius nei įprastų virtinių paplotėlius. Į kiekvieno skritulio vidurį berkite po šaukštelį cukraus, dėkite 2-3 vyšnias, kraštus gerai užspauskite.

Imkite didelį, pakankamai platų ir negilų puodą, leiskite virtinukus į pasūdytą smarkiai verdantį vandenį. Atsargiai pamaišykite graibštu, kad nepriliptų prie dugno. Kai išplauks į paviršių virkite 4-5 minutes.

Tuo metu ruoškite sirupą. Likusias vyšnias pertrinkite per sietelį. Suberkite cukrų ir gerai ištrinkite, kol cukrus visiškai ištirps. Gatavus virtinukus išgriebkite graibštu, dėkite ant lentelės, kad nuvarvėtų vanduo ir truputį atvėstų. Galiausiai perkelkite virtinukus į dubenį, apliekite grietine ir sirupu.

Bulvių virtiniai su varške

Stiklinė grietinės,
druskos.

Įdarui:
600 g varškės,
2-3 šaukštai tirštos grietinės,
cukraus.

Tešlai:
400 g bulvių,
100 g kvietinių miltų,
kiaušinis,
žiupsnelis druskos.

Kruopščiai nuspaustą sausą varškę pertrinkite per metalinį sietelį, krėskite grietinę ir pasaldinkite. Viską gerai sumaišykite ir sutrinkite. Iš virtų bulvių, miltų, kiaušinio ir druskos užminkykite kietą tešlą. Iškočiokite apvalius paplotėlius, krėskite varškės įdaro, kraštelius gerai užspauskite.

Virkite pasūdytame vandenyje 10 minučių. Gatavus virtinius išgriebkite graibštu, gerai nuvarvinkite, dėkite į karščiui atsparų indą, užpilkite grietine, statykite į įkaitintą orkaitę ir kepkite, kol gerai apskrus.